Gradonačelnik Banje Luke
31

Stanivuković za neustavni dan RS-a najavio "hod časti" sa fotografijama boraca

T. K.
Draško Stanivuković
Draško Stanivuković
Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković najavio je "hod časti" za proslavu 9. januara, neustavnog Dana RS-a.

"Noseći fotografije u naručju, po prvi put će ulicama Banja Luke hoditi porodice čiji su najmiliji svoje živote ugradili u temelje RS-a, napisao je Stanivuković na svom Facebook profilu.

Stanivuković je dodao da se ovim činom šalju važne poruke.

"Hodom časti šaljemo poruku da su njihovi bližnji ti koji su dali najveći doprinos za nastanak i očuvanje RS-a i uspomena na njih mora biti u fokusu obilježavanja", napisao je Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković kazao je da, uprkos protestima nevladinih organizacija u Federaciji BiH, vlasti u tom bh. entitetu nastavljaju sa proslavom neustavnog Dana RS-a.

Višković je istakao kako će vlasti u RS-u 9. januar bez obzira na sve proslaviti kao dan tog entiteta. Predviđeno je da centralna proslava neustavnog praznika bude održana u Istočnom Sarajevu.

"Ovih dana ste svjedoci da se pojavljuju protesti nekih nevladinih organizacija u nekim drugim dijelovima. Mi sa proslavom Dana RS-a šaljemo poruke mira, ljubavi i tolerancije te da je RS sigurna destinacija koja gaji da svi pripadnici i drugih naroda koji žive na ovim prostorima imaju zagarantovana prava", istakao je ranije Višković.

Ustavni sud BiH već je ranije odlučio da je 9. januar kao "Dan RS-a" neustavan te da "ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti".