BiH
8

Standard iz Ilijaša sutra otpušta najmanje 150 radnika

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici tvornice namještaja Standard u Ilijašu danas oko 12 sati su stupili u štrajk nakon što se u firmi pročula vijest da će njih oko 150 dobiti otkaze.

Ovaj pogon Standarda upošljava oko 800 radnika, a veći broj njih se danas okupio u krugu tvornice u Ilijašu.

Situacija je sve do 16 sati bila neizvjesna, a potom je radnicima saopćeno da će otkaza definitivno biti i da će se najvjerovatnije sutra ujutro znati ko neće nastaviti rad u ovoj tvornici.

Inače, radnici su iz straha da bi upravo oni mogli dobiti otkaz izbjegavali govoriti za medije, a bilo kakav razgovor s novinarima je odbio i direktor Damir Muhić. Čak štaviše, osiguranje u tvornici je od novinara tražilo da ne snimaju okupljene radnike, pa ni sa ceste.

Radnici Standarda su svaki mjesec potpisivali novi ugovor o radu, te im je saopćeno da je onaj kome sutra ne bude ponuđen novi ugovor na spisku za otkaz.

Direktor Muhić je okupljenim radnicima saopćio da će oni koji dobiju otkaz u slučaju da u skorije vrijeme dođe do ponovnog zapošljavanja biti prvi na spisku da se vrate u firmu, međutim, radnici kažu da je to besmisleno i da od toga vjerovatno neće biti ništa.

Novinari okupljeni ispred tvornice nisu dobili preciznu informaciju zbog čega će doći do otpuštanja radnika, ali nezvanično to je zbog smanjenja proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište.

Neki od radnika su vrlo teško podnijeli ovu situaciju, tako da su imali i zdravstvenih problema, te je morala intervenisati i hitna pomoć.

Nešto prije 17 sati radnici su se počeli razilaziti, javlja Klixov reporter s mjesta događaja.

Radnici iz prve smjene su otišli kućama, a druga smjena je ušla u tvornicu i danas će nastaviti raditi. Inače, i predsjednik Sindikata radnika ove tvornice Sabahudin Čuturić je odbio razgovarati s novinarima i dati bilo kakvu zvaničnu informaciju.