Ministarstvo finansija FBIH
0

Stand by aranžman sa MMF-om doveden u pitanje

SRNA
Neusvajanjem Prijedloga zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite u Parlamentu Federacije BiH, dovodi se u pitanje kompletan stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom , potvrđeno je večeras Srni u Ministarstvu finansija FBiH.

Portparol Ministarstva finansija FBiH Amela Mulabdić rekla je da druga tanša kredita od Stand by aranžmana sa MMF-om može biti realizovana tek kada svi uslovi iz pisma namjere budu ispunjeni, uključujući i Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Uslovi za drugu tranšu kredita moraju biti ispunjeni do 31. decembra ove godine i bilo šta ako izostane od onoga što je dogovoreno pismom namjere kompletan aranžman sa MMF-om dolazi u pitanje, jer se pismo namjere ne može djelimično ispoštovati", pojasnila je Mulabdićeva. Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije danas prihvatio Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kojim je predviđena revizija davanja iz budžeta FBiH za boračko-invalidsku zaštitu.

Tekstom zakona predložena je revizija vojne i medicinske dokumentacije na osnovu koje su sadašnji korisnici ostvarili prava na određene naknade iz budžeta.