Od ideje do raspada
42

Šta nakon Pokreta za državu? Ko će i sa kojom pričom naredni put tražiti glasove dijaspore

S. H.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Kriza Pokreta za državu koja je nastupila u postizbornom periodu prilikom podjele funkcija te međusobne optužbe aktera ogolili su jedno drugo pitanje: S kojim obrazom će sutra bilo ko tažiti glasove dijapsore.

Unazad desetak godina gledali smo nekoliko kampanja i pokušaja da se iz BiH alarmira rasuta Bbosanskohercegovačka dijaspora i svojim glasovima da političku snagu povratnicima u manjem bh. entitetu.

Tako smo prije izbora 2014. na sceni imali veliki projekat u okviru kampanje Prvi mart koji je okupljao dijasporu te je trebao poslužiti kao putokaz da dijapora može biti važan faktor i nakon progona i raseljavanja u političkoj areni ipak može doprinijeti povratnicima koji su nakon agresije nastavili život u porušenim ognjištima.

Najbolji rezultat u RS-u probosanske stranke su osvajale odmah nakon rata. Na izborima 1996. godine probosanske stranke su imale više od 200 hiljada glasova i izborile čak tri mandata u državnom parlamentu, a u NSRS-u čak 18 poslaničkih mjesta.

Vremenom je taj broj padao pa su probosanske stranke u NSRS-u na izborima 2018. dobile smao tri mandata, a naprimjer 2010. nisu dobile nijedan državni mandat.

Snaga dijaspore je postepeno blijedila. Prvenstveno zbog izmjene Zakona o prebivalištu 2015. koji je mnoge udaljio od domovine, ali i politikanstvo mnogih koji su vodili tu politiku.

Nakon Prvog marta probosanske stranke u RS-u su se okupile u novi zajednički nastup na izborima 2018., ali je bilo vidljivo da i ta priča postaje sve manje neuvjerljiva.

Posljednji izbori su donijeli priču okupljenu oko Pokreta za državu, u kojem je učestvovalo desetak stranaka i taj projekat su mnogi prokomentirali kao jednu od posljednjih šansi da se dijapora politički uključi i doprinese.

I spomenuti pokret je napravio kakav takav pomak naprijed, barem kada je u pitanju broj osvojenih mandata u NSRS (5). Međutim, uprkos tome brod je počeo da tone prilikom podjele funkcija. Politički partneri iz predizborne koalicije počeli su se obasipati raznim optužbama.

I bez obzira što su takve priče i svađe u političkom svijetu ustaljene, ovakav postizborni scenarij je najlošija reklama i poruka dijaspori. Jer ko će sutra, na nekim novim izborima krenuti u priču o važnosti okupljanja dijaspore. Šta će im se obećati i čime će se ta dijapora motivirati ako se nakon svakih izbora dešava raspad koalicije i raznorazno politikanstvo.