HSP pita
0

"Šta je strateški interes Hrvata u BiH?

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
"U posljednje vrijeme upregli su se mnogi, doduše, ne i kompetentni i stručni, da dokažu kako će Republika Srpska i Milorad Dodik dati Hrvatima u BiH 'treći entitet'. Ako ta federalna jedinica obuhvaća i dio Republike Srpske dižem za nju obje ruke u Parlamentu BiH, ali ako je samo u Federaciji BiH, to je onda 'izdaja' HDZ-a BiH", stoji u saopćenju za javnost predsjednika HSP-a BiH dr. Zvonka Jurišića.

"Slušajući ovakve izjave ne možemo a da se ne upitamo gdje su Hrvati i katolici iz istočne Hercegovine, gdje su imali i svoju biskupiju, a sada ih nema niti u tragovima, pa gdje su Hrvati i katolici u Banjalučkoj biskupiji. I sada se Banja Luka i Republika Srpska nude kao spasiteljice hrvatskih povijesnih i nacionalnih interesa u BiH.

Tezama da će RS dati Hrvatima federalnu jedinicu i da 'smo izgubili Herceg-Bosnu, ali da ćemo dobiti više, vjerojatno se želi osporiti legitimitet hrvatstva HSP-u i pripisati ga jedino HDZ-u BiH.

Posavina, srednja Bosna i Hercegovina strateški su interes hrvatskog naroda u BiH, ali i Republike Hrvatske, i mi se ne smijemo i nemamo pravo odreći hrvatskih povijesnih krajeva", stoji, između ostalog, u Jurišićevom saopćenju.