Sindikati i roditelji
35

Šta donosi politika "jedan predmet, jedan udžbenik" u Kantonu Sarajevo

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS je pripremilo, a Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS kojim je predviđeno isključivo korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Međutim, ako se ovaj zakon uskoro usvoji, postavlja se pitanje hoće li se moći implementirati do početka nove školske godine.

"Iz medija smo saznali da je Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS koji šalje u skupštinsku proceduru. O sadržaju samog prijedloga nismo uopće upoznati, niti znamo šta on podrazumijeva. Udžbenička politika koja se bazira na principu 'jedan predmet, jedan udžbenik' može biti dobra, olakšati djeci i roditeljima, ali im može i otežati ako ti udžbenici ne budu kvalitetni. Nije poenta bezobzirno pojeftiniti knjigu, poenta je napraviti kvalitetnije udžbenike", rekao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

On je također dodao da u vezi s ovim prijedlogom struka nije pitana, a također ističe kako su i bivšeg ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića upozoravali na činjenicu da udžbenička politika ne bi trebala biti vođena na nivou jednog kantona, već države.

"Mi smo zemlja paradoksa tako da imamo i paradoksalnu situaciju da će udžbenici biti vrednovani u svakom od kantona različito. Mi smo dosad imali situaciju da se na nivou FBiH odobravaju udžbenici. Ukoliko to budu radila kantonalna ministarstva, imat ćemo složenu situaciju. Ukoliko ministrica Zineta Bogunić nastavi praksu izbjegavanja konsultiranja sindikata i struke, bit ćemo primorani na štrajkove. Oni su zakonski obavezni konsultirati sindikat, a to ne rade", dodaje Sivro.

Dijana Parla, predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS, slaže se sa Saudinom Sivrom da bi se udžbenička politika trebala voditi na entitetskom ili državnom nivou, ali ipak govori kako je jedan ovakav proces i na kantonalnom nivou pozitivna stvar.

"Mi, roditelji, smo bili glavni inicijatori donošenja ovakvog zakona. Prethodni ministar Elvir Kazazović je naš prijedlog svesrdno prihvatio tako da se krenulo u tu priču, a do kraja njegovog mandata bio je i gotov draft prijedloga. Naravno, u okviru javne rasprave u toku koje je struka dala konkretne razloge zbog čega udžbenici za strane jezike moraju imati i radnu svesku, mi smo to shvatili kao da će se struka posebno zabaviti tim pitanjem. Za sve ostalo smatramo da 'jedan predmet, jedan udžbenik' treba da vrijedi", kazala je Parla.

Ona je istakla i to kako je "jedan predmet, jedan udžbenik" velika olakšica za roditelje i djecu, a naglasila je kako udžbenici na prvom mjestu trebaju biti kvalitetni i da moraju imati sadržaj prilagođen djeci.

"Mi smo s početka mandata ministrice Zinete Bogunić održali niz sastanaka s njom, na kojima smo razgovarali o ovoj temi. Ona je još tada rekla da je uzela ovaj zakon na čitanje i da će vrlo brzo biti na Vladi KS. Mi to pozdravljamo. Međutim, mi također smatramo kako se kvalitetni udžbenici neće stići napraviti, odštampati do septembra, ali ostaje nada da će ga Skupština KS usvojiti i da će taj proces teći što brže", govori ona.