Duga tradicija
118

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo obilježava 132 godine postojanja

B. R.
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo
Sarajevska Srednja škola za okoliš i drvni dizajn danas obilježava 132 godine postojanja. Kako su saopćili, riječ je o jednoj od najstarijih škola u Bosni i Hercegovini.

Napomenuto je da objedinjuje šumarsku i drvoprerađivačku struku te da je pravni nasljednik Šumarskog školskog centra i Drvne tehničke škole.

Njen nastanak seže do perioda austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini, a osnovana je odlukom Visokog carskog i kraljevskog zajedničkog ministarstva u Beču 12. augusta1889. Srednja tehnička škola počela je raditi 2. oktobra 1889. i imala je dva odsjeka - šumarski i građevinski.

Od 1908. šumarski odsjek prerasta u, kako je istaknuto, Šumarsku školu koja radi do 1922. kada je reorganizovana. U Drvaru je 1924. osnovana Tehnička srednja škola za drvarsku industriju, a 1927. tadašnje Ministarstvo industrije i trgovine Kraljevine SHS je ukinulo Srednju drvarsku školu u Drvaru i dvogodišnju Šumarsku školu u Sarajevu.

Umjesto ukinutih škola, u Srednjoj tehničkoj školi u Sarajevu osnovana je, kako je naglašeno, drvarsko-industrijski odsjek koji je postojao do kraja Drugog svjetskog rata.

Nakon rata, u školskoj 1946/47. godini izdvojen je industrijsko-drvarsko odsjek iz Tehničke škole u Sarajevu u novoformiranu Srednju šumarsku školu sa dva odsjeka - šumarskim i industrijsko-drvarskim.

Novoformirana škola 1949. seli se u Tuzlu, pa u Delibašino selo kod Banje Luke. Šest godina kasnije premještena je na područje između Vrela Bosne i Butmira na Ilidži pod novim nazivom Šumarska tehnička škola, a od 1964. mijenja naziv u Šumarski školski centar.

Industrijsko-drvarski odsjek 1960. je odvojen od Šumarske tehničke škole i osnovan je Školski centar za drvnu industriju Sarajevo. Od 1974. Centar nosi naziv Drvarski školski centar, a od 1987. Drvna tehnička škola.

Do 1992. u Sarajevu su djelovali Šumarski školski centar Ilidža i Drvna tehnička škola u ulici koja se nekada zvala Omladinsko šetalište, a koja se nalazila u sarajevskom naselju Pofalići.

Obje školske zgrade srušene su tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od kojih je ona u Pofalićima obnovljena 1999. zahvaljujući donatorima iz Njemačke - OTA Berlin.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo ove dvije škole se ujedinjuju u školu pod nazivom Mješovita srednja drvna-šumarska škola Sarajevo.

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo

Već od 1999. počinje, kako je navedeno, intenzivno uključivanje škole na izradi nastavnih planova i programa kroz FAR program za stolare, a 2007. počela je primjena moduliranih EU VET planova i programa za zanimanja šumarski tehničar, tehničar hortikulture, rasadničar, lugar-čuvar šuma i lovišta, a uvedeno je i novo, kako je istaknuto, atraktivno zanimanje pod nazivom ekološki tehničar.

Odlukom kantonalne vlade 2009. Mješovita srednja drvna-šumarska škola preimenovana je u Srednju školu za okoliš i drvni dizajn.

Od 26. aprila 2010. škola je upisana u Registar srednjih škola. Plan i program 2014. inovinrani su prema GTZ programu za zanimanje tehničar finalne obrade drveta koji mijenja i naziv u tehničar za obradu drveta - programer na CNC mašinama.

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo

Zanimljiv historijat škole sadrži i turbulentnu sudbinu škole koja je uprkos prekidima, premještanjima, ratom i borbom za očuvanjem struke iznjedrila generacije i generacije stručnjaka, uspješnih poduzetnika, akademika, doktora nauka, magistara, a prvenstveno, kako su ukazali, dobrih ljudi koji su dali veliki doprinos nauci.

U Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn pri ocjeni su da su sigurno u proteklih desetak godina postali lider u pošumljavanju, koje su uspješno realizirali profesori i učenici zasadivši na, kako je saopćeno, desetine hiljada sadnica. Učestvuju i u tri međunarodne razmjene učenika sa školom iz Švedske, ekološkim projektima i Skills Showu. Ovo je, kako je naglašeno, samo dio njhiovog uspjeha.

Škola je dobitnica Zlatne plakete Općine Novo Sarajevo, plakete Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Federacije Bosne i Hercegovine i priznanja Federalnog ministarstva za obrazovanje. Bila je i organizatorica 14. Internacionalne Alpe-Adria šumarske olimpijade u Sarajevu 2019.

Internacionalna Alpe-Adria šumarska olimpijada u Sarajevu
Internacionalna Alpe-Adria šumarska olimpijada u Sarajevu

Pored redovnih učenika obrazuju se i vanredni kandidati za sva spomenuta zanimanja. Opredijeljeni su da budu važan činilac u procesu obrazovanja i važan oslonac učenicima koje pripremaju za tržište rada, saopćili su iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo.