BiH
56

Srebrenica ujedinjuje: Spremni smo da osjećamo bol onih koji nisu pripadnici našeg naroda

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnici 18 bosanskohercegovačkih općina danas su posjetili galeriju Tarika Samaraha 11/07/95 u Sarajevu.

Predstavnici iz Bratunca, Glamoča, Prijedora, Bosanske Krupe, Sokoca, Teočaka, Kladnja, Vlasenice, Novog Grada, Gradačca, Doboja, Mostara i Gornjeg Vakufa-Uskoplja našli su se na jednom mjestu posvećenom sjećanju na najveći zločin u novijoj historiji Evrope – genocid u Srebrenici.

Ova posjeta, organizirana u okviru USAID-ovog projekta PRO Budućnost, simbolično je nazvana „Trebamo znati“ i posvećena je obilježavanju 20 godišnjice genocida.

Majda Behrem – Stojanov, direktorica projekta PRO Budućnost, podsjetila je da ova važna aktivnost ima za cilj jačanje povjerenja, razumijevanja i pojedinačne odgovornosti svih nas.

"Kompletan projekat je najvećim dijelom posvećen tome da građani BiH prihvate postojanje drugačijih političkih i historijskih narativa. Tako i ovaj današnji događaj pokazuje da smo svi, bez obtira na naciju i mjesto odakle dolazimo, spremni da osjećamo bol i tragediju onih koji su najviše propatili, a koji nisu nephodno pripadnici našeg naroda. Mi moramo demonstrirati da smo u mogućnosti da pokrenemo pozitivne društvene promjene zarad budućnosti naše djece", rekla je Behrem – Stojanov.

Predstavnica Udruženja građana "Tolerancijom protiv različitosti" iz Doboja Snežana Šešlija istakla je bitnost upoznavanja ljudi različitih gledišta.

"Nama je važno da upoznamo jedni druge i bitno nam je da teme koje političarima nisu bitne – odnos građana prema građanima – postanu dio jedne priče koja na kraju mora dati jedan rezultat. Mi želimo jedni drugima ispričati svoje stavove koji su možda različiti, ali želimo i da pronađemo ono šta je slično u istim tim stavovima. Srebrenica je za nas jedna stravičan događaj o kome treba razgovarati, a oprečne stavove treba staviti na stol i vidjeti šta je to suprotno, a šta ne. Ono što je meni najbitnije jeste da su svi članovi naše organizacije svjesni da se tamo desio stravičan zločin", zaključila je Šešlija.

Posjetom predstavnika različitih općina Galerijidemonstrirana je posvećenost prihvaćanju onog što se dogodilo drugima i suosjećanje prema onima koji su najviše stradali, zagovarajući promjene u pravcu mira i nenasilja.

Nakon posjete Galeriji, predstavnici bosanskohercegovačkih općina prisustvovali su predavanju u Historijskom muzeju BiH.