Slučaj Hastahana
58

Srđan Mandić podnio krivičnu prijavu protiv Nedžada Ajnadžića

B. T.
Nedžad Ajnadžić i Srđan Mandić
Nedžad Ajnadžić i Srđan Mandić
Srđan Mandić, načelnik općine Centar podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv bivšeg načelnika Nedžad Ajnadžića i NN lica, zbog, kako sumnja Mandić, zloupotrebe položaja a vezano za regulacioni plana Marijin Dvor.
"Po preporuci ad hoc tima i pravobranilastva Opštine Centar, danas sam podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Opštine Centar i NN lica. Do okončanja postupka više se neću oglašavati po ovom pitanju. Idemo dalje", naveo je Mandić na društvenim mrežama.
Prijava je uslijedila nakon što je Općinsko vijeće Centar jučer održalo tematsku sjednicu o slučaju Hastahana, odnosno o izmjenama Regulacionog plana Marijin Dvor koje su urađene za vrijeme mandata Nedžada Ajnadžića.

Te izmjene su dovele do prodaje dijela lokaliteta Hastahana za gradnju nove zgrade Centralne banke što je dovelo do snažnog protivljenja građana za čije se stavove politički borila Naša stranka.

Na jučerašnjoj sjednici vijećnicima se obratio Mandić. Iznio je detalje izvještaja koji su vijećnici dobili na uvid a kojim se potvrđuje da su izmjene Regulacionog plana nelegalne. Obećao je da će se rasvjetliti slučaj Hastahana.

Iz Centralne banke BiH jučer su ponovili da su na savjestan i zakonit način stekli pravo vlasništva nad parcelom, na kojoj namjeravaju graditi zgradu Glavne jedinice Sarajevo.

Na jučerašnju sjednicu reagirao je i Ajnadžić, koji je sinoć na Facebooku kazao da se sjednica općinskog vijeća se ne može nazvati nikako drugačije osim predstave za javnost sa jednim ciljem.

"Nije danas cilj bio da se ukaže na nepravilnosti nego skrene pažnja ogorčenih građana neradom aktuelnog načelnika i administracije. Neću se spuštati na nivo kojim su oni komunicirali bit će vremena za to nakon što se ispitaju sve okolnosti po podnošenju "krivične prijave". U kojoj državi ad hoc tijelo vrši istražne radnje? Pojedinci javno linčuju i optužuju na sjednici Općinskog vijeća za kriminal državne službenike i izabrane zvaničnike uz paušalne iskaze, bez policije, tužilaštva, sudstva?", naveo je Ajnadžić na Facebooku.

Kako je dodao, morat će ovaj pokušaj kupovine vremena i adekvatno obrazložiti kada budu pozvani na sud zbog kleveta.

"Ono što je bitno jeste da je Ministarstvo prostornog uređenja po žalbi Centralne banke naložilo načelniku da izda neophodna odobrenja što on nije učinio. Ekspertni tim, kojem su ocjenu dali i pojedini vijećnici iz parlamentarne većine, svoj nalaz i navodne nezakonitosti je bazirao na žalbi Islamske zajednice na nacrt RP. Žalbe koju smo uvažili u daljnjoj proceduri. Danas se na sjednici nije obratio nijedan predstavnik općinskih službi kako bi rekao jel rađeno u skladu sa zakonom ili nije", objasnio je Aljnadžić.

Upitao se ko sada vrši pritisak na uposlenike.

"Indikativno je zašto im je zabranjeno obraćanje baš kao i predstavnicima Zavoda za planiranje razvoja KS čije mišljenje je neophodno prilikom izrade planova. Naprotiv, danas su govorili za glavnom govornicom sinhronizovano i usaglašeno samo oni koji su po volji načelnika. Predstavnici CB je onemogućeno da završi izlaganje. Načelniče, sve što ste pronašli a da nije u skladu sa zakonom spakujte i pošaljite u 'palatu pravde'. Ne donosite presude prije onih koji su za to plaćeni. Možda se ne poklope sa vašima. Onda će i do kraja biti ogoljeno ono što zaista radite, jeftine predstave za javnost bez ijednog konkretnog rezultata", naveo je Ajnadžić.