Stočari i pčelari
64

Srđan Mandić nagradio najbolje farmere na području Općine Centar Sarajevo

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Dodjeljene nagrade najboljim farmerima (Foto: T. S./Klix.ba)
Općina Centar upriličila je danas dodjelu diploma i novčanih nagrada najuspješnijim farmerima za 2020. godinu koji se bave uzgojem stoke i pčela na području Centr

Najboljim farmerima diplome i nagrade je uručio općinski načelnik Srđan Mandić. Čestitajući farmerima na uloženom trudu i postignutim rezultatima načelnik Mandić je naglasio da Općina Centar nastavlja projekat koji je započeo 2012. godine.

"Svjestan sam da ovako vrijedne ljude i dobre projekte trebamo podržavati sa većim iznosima. Imao sam sreću i zadovoljstvo da radim u prehrambenoj industriji kada sam vidio kako je teško poslovati u našim uslovima i kako su domaći proizvođači u nezavidnoj situaciji. Nastavili smo sa ovom dobrom praksom i obećavam da ćemo nastaviti podršku ovom projektu, jer je svaka privredna djelatnost nama važna", kazao je Mandić.

Za najuspješnijeg farmera proglašen je Beriz Omerović kome je pripala nagrada od 900 maraka. Nedeljko Đokanović je sa 800 KM nagrađen za najbolje zoohigijenske uslove držanja životinja.

"Najvećem dijelu stanovništva nije poznata činjenica da 51 šposto teritorije općine Centar čini poljoprivredno zemljište koje nam daje mogućnost za organsku proizvodnju hrane. Proizvodnja hrane će u budućnosti biti jedan od najvažnijih segmenata našeg društva što će ovaj projekat činiti još boljim. Sa povećanom proizvodnjom domaćih proizvoda smanjit ćemo uvoz hrane u BiH što je godinama veliki problem naše države. Imamo uslove da osim proizvodnje hrane za naše potrebe također jedan dio i izvozimo. Prilikom odabira dobitnika nagrada željeli smo da što veći broj farmera dobije sredstva kako bi umanjili štetu koju je izazvala ovogodišnja suša, izjavio je u svom obraćanju vijećnik Katica.

U kategoriji uzgajivača goveda nagrađeni su: Meho Muharemović, Refik Omerović, Rajko Đokić, Nihada Pandžić, Munib Gljiva, Siniša Rašević i Sabit Pandžić. Za najbolje uzgajivače ovaca proglašeni su: Kasim Samouk, Ćiro Ješić, Hašim Muharemović, Sabahet Seferović, Ilinka Rašević, Halid Muharemović, Jadranko Rađenović, Hašim Pandžić, Zejnil Pandžić, Mifto Škrijelj i Mustafa Pandžić. Općina je ove farmere nagradila novčano sa iznosima od 200 do 700 konvertibilnih maraka. Najbolji pčelari na području Centra tokom prošle godine su Muhamed Salkanović (600 KM), Munib Pandžić (500 KM) i Snježana Rašević (400 KM).
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za nagrađivanje najuspješnijih farmera izdvojeno je 10.500 KM.