Ahmetović o bezviznom režimu
0

"Srbe i Makedonce su varali, građane BiH ćemo educirati"

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da ne očekuje da će građani BiH zloupotrijebiti ukidanje viza i istakao da je Ministarstvo sigurnosti pripremilo sve za informativnu kampanju kojom će od iduće sedmice građani biti upoznati sa uslovima vizne liberalizacije.

Ahmetović smatra da su građane Srbije i Makedonije zloupotrebljavali različiti mešetari i turističke agencije koje su ih varale i lagale da vizna liberalizacija donosi posao u EU, što, kako je rekao, nije istina.

On je napomenuo da će kampanja imati za cilj edukaciju građana BiH da ne bi bili prevareni i da bi bili upoznati koje su blagodeti koje donosi odluka o viznoj liberalizaciji.

Ahmetović je rekao da je bio potreban tačan datum početka primjene vizne liberalizacije kako bi bio unesen u pripremljene materijale koji će biti distribuirani od iduće sedmice u pisanim i u elektronskim medijima. 

"Čekali smo da nam kažu tačan datum. Komesar  za unutrašnje poslove EU Cecilia Malmström saopćila je danas na konferenciji za novinare da je to 15. decembar", rekao je Ahmetović danas novinarima.
	
On je naglasio  da će biti stalno biti održavani sastanci sa svim institucijama koje učestvuju u ispunjavanju obaveza da se BiH ne bi dogodile zloupotrebe vizne liberalizacije.

"Moramo biti odgovorni kao zemlja kako bi nas i Bruxelles posmatrao u boljem svjetlu", istakao je Ahmetović.