BiH
9

Sramotna izjava Mladena Bosića: "Priča o Belmini je orijentalna patetika"

Anadolija
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić izjavio je danas novinarima u Banjoj Luci da priča o protestima građana, koji su na ulicu izašli nakon što je doveden u pitanje život tromjesečne Belmine Ibrišević koja zbog nepostojanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMB) nije mogla dobiti putne isprave neophodne za odlazak na liječenje u inozemstvo ''orijentalna patetika ravna onoj u serijama koje neki ovdje emituju i gledaju".

Inače, u Banjoj Luci se danas održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bi zastupnici trebali razmatrati Informaciju vlade ovog bh. entiteta o "političko sigurnosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom institucija BiH u Sarajevu", te usvojiti Zaključke o uvjetima budućeg djelovanja srpskih predstavnika u institucijama BiH.

Ovakve poruke predsjednika SDS-a danas su zgrozile novinare u Banjoj Luci. Prije svega jer je priča o maloj Belmini, simbolu neodgovorne vlasti i podjela u bh. društvu, izazvala pažnju u cijelom svijetu.

Na pitanje novinara agencije Anadolije da li se osjeća odgovornim što je hiljade djece, uključujući i malu Belimnu, ostalo bez matičnog broja jer od februara ove godine nije izmijenjen Član 5. Zakona o JMBG, Bosić je istakao da se ''niko zbog toga ne treba smatrati odgovornim''.

"Republika Srpska ni pod koju cijenu neće donijeti Zakon o JMBG ukoliko bude predviđen prelazak entitetskih granica", rekao je Bosić.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine izašli su na masovne proteste početkom juna zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Informacijom o političko-sigurnosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom institucija BiH u Sarajevu, koju je poslanicima prezentirala premijerka RS Željka Cvijanović, u Banjoj Luci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Nakon što je obrazložila odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni Člana 5. Zakona o JMBG po kojem su se morali promijeniti nazivi mjesta/općina u skladu sa nazivima prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS, Cvijanović je podvukla:

"RS je samo insistirala na poštovanju ustavno-pravne strukture BiH kao države nastale međunarodnim ugovorom i prava koja pripadaju entitetima kao njenim sastavnim dijelovima."