BiH
1k

SPUS traži smjenu komesara Ćosića, u suprotnom najavljuju proteste

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) zahtjeva od ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Vlade KS hitnu smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića i ispitivanje odgovornosti ostalih policijskih službenika koji su nadležni za provođenje propisa iz nadležnosti MUP-a KS zbog saobraćajne nesreće koja se u ponedjeljak navečer dogodila u Sarajevu.

"Smatramo da je ukupna sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već duži vremenski period, uprkos pozitivnim izvještajima Uprave policije, bitno narušena i na zabrinjavajućem nivou. Ubistva, razbojništva, pucnjave, paljevine, krađe automobila, divljanja u saobraćaju i ostala krivična djela, a nakon sinoćnje tragedije, ne mogu više biti tolerirana. Stoga, SPUS zahtjeva od ministra unutrašnjih poslova i Vlade KS hitnu smjenu policijskog komesara KS i ispitivanje odgovornosti ostalih policijskih službenika koji su nadležni za provođenje propisa iz nadležnosti MUP-a KS", kazali su za Klix.ba iz SPUS-a.

U suprotnom, kako navode, mogu se očekivati protesti studenata koji su pogođeni ovom tragedijom.

Također, zahtjevaju oštriju kontrolu u saobraćaju, kao i istragu koruptivnih radnji koje su postale uobičajena sankcija za prekršaje i krivična djela iz oblasti saobraćaja.

Nakon vanredne telefonske sjednice Izvršnog odbora, SPUS izražava saučešće porodicama djevojaka koje su u ponedjeljak navečer tragično stradale u teškoj saobraćajnoj nesreći u Sarajevu.