BiH
9

SPP: Hapšenje Asića je obračun s predsjednikom Budimirom

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Stranka pravde i povjerenja (SPP) najoštrije osuđuje privođenje dopredsjednika te stranke i zastupnika u Parlamentu Federacije BiH mr. Željka Asića i smatra to političkim obračunom s predsjednikom Federacije BiH i predsjednikom SPP-a Živkom Budimirom, stoji u saopćenju iz SPP-a.

"Najnovije privođenje mr. Asića koje radi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu akcije Patriot, a kojom se već pola godine progoni predsjednik Budimir, nije uspjela ništa dokazati i podignuti optužnicu te zbog toga nastavlja sa daljnjim političkim uhićenjima koja imaju za cilj osvetu i blaćenje", isključivo zbog neizvršenja rekonstrukcije Vlade Federacije BiH.

SPP energično osuđuje političko hapšenje i iznuđivanje različitih izjava koje imaju samo jedan jedini cilj - diskreditiranje užeg vodstva SPP-a i saradnika predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji je zaustavio nelegalnu smjenu osam ministara iz Federalne vlade, koji nisu iz Socijaldemokratske partije (SDP)", tvrdi se u saopćenju.

"SPP će nastaviti pravnu borbu s političkim neistomišljenicima koji preko policije krše zakone i temeljna ljudska prava i slobode u demokratskoj BiH. Poznato nam je da se kaznene prijave i fiktivne optužnice pišu u Uredu predsjednika Uprave HT Eroneta u Mostaru, ali da uposlenici SIPA-e i Tužilaštva BiH privode zastupnika mr. Asića, a prije nekoliko mjeseci predsjednika Budimira, ili par sedmica državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića iz Stranke demokratske akcije (SDA), su samo još jedan dokaza da se vraćamo u neke stare komunistička razdoblja OZNE i UDBE.

"Predsjedniku i generalu Budimiru našli su pištolj, državnom zastupniku Mehmedoviću imputiraju granate, a zastupnika Asiću, jedino još mogu, što je ostalo i nije montirano, imputirati mito i podmetnuti formu kaznenog djela iz člana 217. KZ-a BiH„primanje dara i drugih oblika koristi", stoji na kraju saopćenja.