Srčani udari na terenima sve češći
8

Sportisti moraju imati više vremena za oporavak organizma

Piše: N. J.
Trenutak kad je Morosini pao na teren u utakmici Serije B
Trenutak kad je Morosini pao na teren u utakmici Serije B
U posljednjih mjesec dana tri nogometaša su kolabirala na terenu, zbog čega je ovih dana aktuelizirano pitanje zdravstvene ugroženosti sportista.

Nogometaš Boltona Fabrice Muamba je doživio srčani udar na terenu, ali se srećom uspio oporaviti i jučer je izašao iz bolnice. Nažalost, u subotu je od srčanog udara u utakmici Serije B smrtno stradao igrač Livorna Piermario Morosini (25), a dan kasnije je na terenu kolabirao i Roger, igrač brazilskog tima Oestea, koji je sada smješten na bolničkom Odjelu intenzivne njege. Također, u subotu je zbog problema sa srcem preminula i 26-godišnja venecuelanska odbojkašica Veronica Gomez.

Profesor predmeta Sportska medicina na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu Safet Ćibo, ističe kako je svaki sport rizičan, a posebno nogomet u kojem je prisutno veliko opterećenje i prenaprezanje organizma. Zamor materijala

"Riječ je o tome da sportisti nemaju dovoljno vremena za oporavak organizma, a usljed velikog broja utakmica dolazi do velikog 'zamora materijala', odnosno tetiva, mišića, krvnih sudova... O tome bi se moralo početi voditi računa i kroz smanjenje broja utakmica i kroz osiguravanje dovoljno vremena sportistima za odmor i relaksaciju. Mora im se, dakle, naći vrijeme za odmor, moraju piti puno tečnosti i relaksirati se u toplim kupkama, bazenima i slično, jer oni moraju iz organizma izbaciti nusprodukte koji nastaju usljed velikih napora", kaže profesor Ćibo za portal Klix.ba.

Dodaje kako nerijetko sportisti i u ishrani dobijaju neprirodna sredstva, što im naravno škodi, ali i da uzimaju određena sredstva koja spadaju u sferu dopinga, jer žele biti bolji. "U slučajevima dopinga je ogroman rizik, jer sportista često nije pripremljen na veći nivo otpornosti na koji se organizam pritom podiže. Sportisti moraju toga biti svjesni i po svaku cijenu izbjegavati uzimanje tih sredstava", ističe naš sagovornik.

Trener mediteranske nogometne reprezentacije BiH Husref Musemić za Klix.ba kaže da su današnji nogometaši, u odnosu na vrijeme kada je on igrao, izloženi puno većim naporima, jer igraju i veći broj utakmica. No, ističe, zato današnji igrači imaju vrhunske uslove za trening i igru, u odnosu na one koje su imali igrači prije 20 i više godina.

Detaljni zdravstveni pregledi

"Ti igrači u jačim i vrhunskim klubovima danas imaju sve, od ishrane do stručnih timova koji brinu o njihovom zdravlju. Oni praktično mogu svakodnevno obavljati zdravstvene preglede igrača i sigurno je da su ti pregledi i česti i detaljni. Ovo što se desilo sa igračem Livorna Piermarijom Morosinijem, koji nažalost nije preživio, i što se desilo prije nekoliko dana nogometašu Boltona Fabriceu Muambi, koji je preživio srčani napad na terenu, može biti tek plod slučajnosti, ali zasigurno i povod da se još više povede računa o zdravlju nogometaša", kaže Musemić.

Upitali smo ga i o spekulacijama da je mogući uzrok uzimanje nedozvoljenih sredstava, na što je odgovorio da je o tome nezahvalno govoriti. "Doping kontrole u nogometu postoje i nijedan igrač ne zna kada će biti provjeren, a uzimanjem tih sredstava rizikovao bi mnogo, uz zdravlje i karijeru", naveo je Musemić.

Kada je riječ o našem nogometu, on je ocijenio da su kod nas igrači puno manje izloženi naporu nego oni u većim klubovima u Evropi, ali zato imaju i znatno lošije uslove. "Neki klubovi kod nas pokušavaju učiniti neki napredak u smislu poboljšanja uslova za nogometaše i to je zasigurno nešto na čemu treba raditi", istakao je naš sagovornik uz zaključak da igrači, kako u BiH, tako i u Evropi, ipak nisu ugroženi.