Sarajevo
0

Spomen park Vraca se od ove godine prvi put održava sistemski i danas je zablistao u novom ruhu

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Čišćenjem Spomen parka Vraca, danas je najavljena proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, koja zvanično počinje 22. aprila.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak posjetili su danas radnike KJKP Park i KJKP Rad na Vracama, istakavši da će Spomen park od sada biti sistemski i redovno održavan, s obzirom na to da je ovaj kompleks uvršten u redovni program održavanja javnih površina, a za šta će biti zadužen KJKP Park Sarajevo.

"Kao građaninu i premijeru zadovoljstvo mi je da prvi put na sistemski način održavamo Spomen park Vraca, jer je do sada to bilo na nivou inicijativa, sporadično i sezonski. Od ove godine, kompleks se nalazi u programu održavanja javnih površina, za šta će biti zadužen KJKP Park. Kada vidimo u stanju kakvom je Spomen park danas, ne možemo govoriti o Evropskoj uniji, antifašizmu i našoj državnosti, ukoliko ne vodimo računa o ovako značajnim spomenicima. Temelj EU i bh. državnosti jeste antifašizam, te mi je drago da je ministar Bošnjak prepoznao značaj ovog mjesta. Decenijama su se tražili izgovori o tome u čijoj nadležnosti je ovaj park, mi ćemo kao vlada uraditi ono što možemo, a to je da ga uzmemo u održavanje, te da građani i turisti vrate ovom prelijepom arhitektonskom kompleksu koji ima i memorijalno obilježje", rekao je premijer Uk.

Ministar Bošnjak rekao je da resorno ministarstvo od ove godine uvodi potpuno novi pristup i novu energiju kada je u pitanju održavanje javne čistoće.

"Partneri u svemu ovome su nam svakako naša komunalna preduzeća ali za najvažnije partnere smatramo naše sugrađane. Danas ovim događajem najavljujemo redovnu aktivnost koja slijedi od 22. aprila ove godine a to je redovna proljetna akcija čišćenje našeg glavnog grada. Buđenje našeg proljeća simbolički najavljujemo sa ovog mjesta koje nas opominje da uvijek i iznova moramo unapređivati naš odnos prema javnoj čistoći. Veoma je važno da je Vlada Kantona Sarajevo opredijeljena pokazati posebnu pažnju prema onim dobrima koje smo posudili od generacije koje dolaze", rekao je Bošnjak.

Isitiče i kako građani s pravom očekuju vidljivije rezultate.

"Zakonska obaveza kroz izdvajanje sredstava za zajedničku komunalnu potrošnju rekordna je ove godine i s pravom naši građani očekuju vidljive rezultate", rekao je Bošnjak i pozvao građane Kantona Sarajevo da i pored ovih zvaničnih datuma, akcija i aktivnosti naših komunalnih preduzeća, učinimo zajedničke napore u smjeru očuvanja javne čistoće. Turisti koji dolaze u naš glavni grad i koji mu se vraćaju zaslužuju imati čisto i redovno i dobro održavano okruženje u kojem borave".