Brisel
0

Špirić razgovarao sa zvaničnicima EU-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Briselu odvojeno s visokim predstavnikom EU-a za zajedničku spoljnu i sigurnosnu politiku Havijerom Solanom, potpredsjednikom Evropske komsije Zakom Baroom i komesarom EU-a za proširenje Olijem Renom o evropskoj perspektivi BiH.

Špirić je informisao sagovornike o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da je 2008. godina uspjeha za BiH, jer je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, započet dijalog o liberalizaciji viznog režima, dobijen status Intenziviranog dijaloga s NATO-om, a privode se kraju i pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Špirić je rekao da je Vijeće ministara BiH u prethodnom periodu radio na ispunjavanju prioriteta, na kojima će se bazirati izvještaj Evropske komisije o napretku, izrazivši nadu da će izvještaj biti pozitivan. Takođe se založio za provođenje sveobuhvatnog popisa stanovništva u BiH 2011. godine, kao i za rješavanje pitanja državne imovine i Brčko Distrikta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zaključio da treba stremiti kompromisnom rješenju po svakom otvorenom pitanju.

"Svaki put kada smo u BiH željeli idealno rješenje, ostajali smo bez rješenja. Znači da treba postići kompromis i doći do onih rješenja koja su u datom momentu moguća", rekao je Špirić.

Solana je rekao da pomno prati dešavanja u BiH. Saglasan je sa Špirićem da je 2008. bila dobra godina za BiH, jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo kvalitativnu promjenu odnosa BiH s Evropskom unijom. Dodao je da se BiH sada mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja. Izrazio je očekivanje da će političke rasprave u zemlji biti usredsređene na evropske integracije.

Sastanku sa Solanom prisustvovao je i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak.

Potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro je na sastanku s predsjedavajućim Špirićem podvukao evropsku perspektivu BiH, izrazivši uvjerenje da će biti ostvareni zacrtani ciljevi.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o toku pregovora o liberalizaciji viznog režima.

Baro je izrazio zadovoljstvo načinom na koji se pregovori odvijaju. Potvrdio je da Evropska komisija razmatra Izvještaj o spremnosti, koji joj je 29. augusta dostavila Radna grupa Vijeća ministara, i istakao da se odgovor Evropske komisije očekuje do 15. novembra.

Baro je naglasio da će biti snažan advokat BiH kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, rekavši da od Vijeća ministara BiH očekuje da se fokusira na ispunjavanje uslova iz Mape puta. U tom smislu je podvukao važnost reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i daljih aktivnosti po pitanju uvođenja biometrijskih pasoša.

Špirić ga je informisao da je Vijeće ministara BiH usvojio strategiju za reformu pravosuđa i da je u toku izrada strategije za pitanje ratnih zločina. Komesar EU-a za proširenje Oli Ren je rekao da s predsjedavajućim Špirićem dijeli istu viziju - BiH kao uspješna i stabilna država unutar EU-a. Ren je naglasio da taj cilj zahtijeva punu predanost domaćih institucija po pitanju ispunjavanja standarda EU, jer BiH sada mora demonstrirati svoje kapacitete u ispunjavanju odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Špirić je zaključio da podrška koju je dobio u Briselu za evropski put BiH, predstavlja ujedno i obavezu da se snažnije krene u ispunjavanje evropskih standarda, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.