BiH
28

Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac u akciji prikupljanja knjiga

Klix.ba
Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac počela je akciju prikupljanja knjiga čiji je cilj obogatiti bibliotekarski fond ove ustanove.

Do sada je nekoliko biblioteka iz Republike Srpske i Srbije doniralo značajnu količinu knjiga, a uskoro se očekuju donacije iz biblioteka širom BiH. Stari dio bibliotekarskog fonda sastojao se od oko 800 knjiga a sada je taj broj udvostručen i tu nije kraj jer se proces prikupljanja nastavlja.

Biblioteka se nalazi u sklopu radne terapije u kojoj svakodnevno borave pacijenti koji čitanjem razne literature doprinose rehabilitaciji sopstvene ličnosti.

Biblioterapeutkinja Milica Veličković rekla je da se pacijenti interesuju za knjige različitih žanrova. Osim čitanja, zajedno sa pacijentima, što je svakodnevna aktivnost, kaže da su pripremali i predstave na osnovu dramskih tekstova.

"Primjetno je da su pojedini pacijenti pod uticajem biblioterapije počeli “sami“ da pišu i ispoljavaju svoju kreativnost. Biblioterapija se koristi kao metod za poboljšanje zdravlja kroz čitanje odabrane literature. Čitanje ublažava osjećaj usamljenosti, smanjuje stigmatizaciju, pomaže oslobađanju stresa i svakako pozitivno utiče na rehabilitaciju pacijenata. Imajući to u vidu povećanje bibliotekarskog fonda nosi sa sobom pozitivne strane za pacijente koji borave u ovoj ustanovi", izjavila je Veličković.

Pacijent iz Ključa koji boravi u ovoj ustanovi, inače je diplomirao u domenu književnosti, rekao je da mu je Branko Ćopić omiljeni pisac jer voli njegov vedar duh i smisao za humor. Kao omiljene knjige izdvojio je "Baštu sljezove boje" Branka Ćopića i Tolstojevu "Krajcerovu sonatu". Naglasio je da se raduje novoj literaturi koju je biblioteka dobila.

Iako je u ovoj ustanovi otežan rad zbog materijalnih uslova, direktorica Biljana Renovica-Cvijetić istakla je, da se i pored finansijskih problema ne mogu zanemariti druge potrebe pacijenata i da se teži stvaranju boljih uslova za njihov boravak i rehabilitaciju, te je i ova donatorska akcija skroman dokaz tome. Sve zainteresovane institucije mogu se uključiti u akciju i kontaktirati bolnicu Sokolac na telefone 057 448 309 i 057 448 412.