BiH
877

Specijalac sa Klixove fotografije: Suza je krenula zbog nepravde, a ne straha

NAP
Elmir Kadić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elmir Kadić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Onaj ko nije prošao kroz golgotu taj dan, ne može shvatiti koliko je bilo teško. Imali smo mi snage da se suprotstavimo demonstrantima, imali smo pravo upotrijebiti i vatreno oružje, ali proradile su emocije, to je ipak naš narod", kazao je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Elmir Kadić

Kadić je četrdesetogodišnji specijalac, čija je fotografija sa demonstracija u Sarajevu 7. februara, kada su demonstranti zapalili zgradu Predsjedništva BiH, zgradu Vlade KS i zgradu Općine Centar, obišla cijeli svijet.

Naslonjen na zgradu Predsjedništva dok mu suza klizi niz lice, ovaj sarajevski specijalac poslao je poruku koja govori više od hiljadu riječi. Nije, kaže on, plakao zbog straha, već tuge, jer je, kako kaže, "grupa huligana zapalila ono što je od četnika uspio odbraniti dvije decenije ranije".

"Podržavam demonstracije, nezadovoljstvo ljudi je očito, ali nije se smjelo desiti da Predsjedništvo gori. Mada, treba znati i to da su palili huligani, a ne ozbiljni građani", kaže Elmir za NAP.

Elmir Kadić na današnjem druženju (Foto: FENA)
Elmir Kadić na današnjem druženju (Foto: FENA)

Jedinica za specijalnu podršku MUP KS danas je upriličila druženje za povrijeđene policajce u njihovoj bazi u Sarajevu. Uz skromnu trpezu nešto više od mjesec nakon nereda, sabirali su utiske. Tokom demonstracija povrijeđena su 144 policajca. Trojica teže.

Na druženje je došao i Elmir. Njemu je 7. februara povrijeđen dušnik, od čega se još uvijek oporavlja.

Tih je, zatvoren, teško govori. Više je žilav nego što je pričljiv. Otud mu i nadimak Žilo. Kaže nam da je njegov cijeli radni vijek u službi domovine. Iz vojne uniforme, koju je obukao kada je počela agresija na BiH, prešao je u policijsku, a od 2005. godine pripadnik je Jedinice za specijalnu podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Posao specijalnog policajca za njega je prije svega ljubav, od koje hrani suprugu i dvije kćerke.

"Jedva čekam da se vratim na posao. Naročito sam poželio Andija, njemačkog ovčara koji je moj vjerni pratilac u svakoj akciji", kaže Elmir za NAP.