EU će poticati dijaloški proces
0

Sorensen: U izbornom ciklusu uvažiti prava svih u BiH

Anadolija
Peter Sorensen (Foto: Anadolija)
Peter Sorensen (Foto: Anadolija)
Evropska unija će sa svoje strane nastaviti pomagati, odnosno intenzivirati razgovore sa političkim liderima, kao i poticati dijaloški proces kako bi BiH pronašla pozitivno rješenje u vezi sa provedbom ustavne reforme u skladu sa zahtjevom u okviru presude iz predmeta Sejdić-Finci, poručio je nakon današnjeg sastanka sa bh. političkim liderima u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH Peter Sorensen.

"U ovom trenutku mi nismo u poziciji da kažemo da će biti ovo ili ono, ali ono što možemo reći u ovom trenutku je da ćemo sa svoje strane nastaviti pomagati odnosno intenzivirati razgovore kako bi BiH pronašla pozitivno rješenje vezano za zahtjev iz predmeta Sejdić-Finci“, izjavio je Sorensen nakon sastanka sa liderima šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

Specijalni predstavnik EU za BiH je rekao da je današnji sastanak sa predstavnicima šest stranaka bio „dobar, kvalitetan i da se govorilo na koji najbolji način BiH može odgovoriti na zahtjev za provođenje presude Sejdić-Finci.

"U fokusu pažnje je uvažavanje prava svih u izbornom ciklusu koji se odvija u BiH. I ranije sam navodio da je u razmatranju veći broj mogućnosti kako odgovoriti na ove zahtjev. U ovom trenutku mi nismo u poziciji da kažemo šta će tačno biti, ali ono što možemo reći u ovom trenutku je da ćemo sa svoje strane nastaviti pomagati odnosno intenzivirati razgovore kako bi BiH pronašla pozitivno rješenje vezano za zahtjev iz predmeta Sejdić-Finci“, rekao je Sorensen.

Sastanak lidera šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou nastavljen je, kako je najavljeno, razgovorima o pitanju vojne imovine i implementaciji političkog dogovora postignutog 9. marta prošle godine, a koji podrazumijeva knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije na Ministarstvo odbrane.

Sastanku čiji je današnji domaćin predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.