Posao mora biti gotov do 1. jula
0

FOTO / Sorensen obišao gradilište Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača

FENA
Specijalni predstavnikom EU u BiH Peter Sorensen zajedno s predstavnicima Javnog poduzeća Autoceste FBiH i predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH obišao je danas gradilište Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, kao i gradilište poddionice Bijača - Kravice i Zvirovići - Kravice - čvor Zvirići.

Nakon obilaska gradilišta budućeg graničnog prijelaza, specijalni predstavnik EU izjavio je novinarima kako je došao da bi vidio kako napreduju radovi na izgradnji tog prijelaza koji bi se trebao završiti do 1. jula ove godine kada Hrvatska ulazi u EU.

"Zaista više nemamo vremena za gubljene i granični prijelazi se moraju izgraditi kako bi BiH mogla nastaviti s vršenjem uvoza i izvoza nakon ulaska Hrvatske u EU", kazao je Sorensen, poručivši kako će BiH ostvariti taj cilj ako svi urade svoj dio posla.

U vezi s tim, direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić kazao je kako će njegovo poduzeće učiniti sve što je potrebno kako bi završio svoj dio posla. Ocijenio je kako će radovi biti završeni na vrijeme.

Pomoćnik direktora u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Hajrudin Lagumdžija također je bio optimističan, kazavši novinarima kako vjeruje da će svi radovi na izgradnji graničnog prijelaza Bijača biti završeni do 1. jula.

"Iako smo u zadnjem trenutku dobili da radimo granični prijelaz uspjeli smo izvršiti eksproprijaciju zemljišta, te izvaditi sve potrebne dozvole, a u vezi toga zahvaljujemo ljubuškom načelniku koji nam je puno pomogao oko toga. Jučer je izabran najpovoljniji izvođač radova i mi se nadamo kako ćemo za dvadesetak dana ući na gradilište te izgraditi granični prijelaz prema europskim standardima. Mislim da će to biti sve gotovo do 1. jula“, izjavio je Lagumdžija.