Usvojen Nacrt
6

Socijalno ugrožene porodice u Krajini uskoro će prvi put imati dječiji dodatak

M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim se prvi put reguliše isplata dječijeg dodatka na području ovog kantona. USK i Zapadnohercegovački kanton su jedini koji još uvijek ne isplaćuju dječiji dodatak.

Inicijativu za izmjene ovog zakona podnijela je zastupnicaa Skupštine USK Ilda Alibegović, a Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike i Vlada USK su dali pozitivno mišljenje. Najvažnije od svega jeste da je u budžetu USK za 2020. godinu planirano milion KM u ove svrhe.

Izmjenama se definira pravo na dječji dodatak djeci u dobi do 15 godina, pod uvjetom da se redovno školuju i pod uvjetom da njihove porodice ne prelaze utvrđene mjesečne prihode po članu domaćinstva, čime se nastojalo zaštititi najugroženije i najosjetljivije kategorije stanovništva. Definira se da se kod porodica koje imaju dijete s invaliditetom od 90 i 100 posto, koje imaju prebivalište u USK i dijete se redovno školuje, dobna granica pomjera do 26. godine.

Visina iznosa dječijeg dodatka će biti biti uvjetovana raspoloživim sredstvima u Budžetu Unsko-sanskog kantona.

Od 19.502 upisane djece, prema podacima dobijenim od osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona, posredstvom Ministarstva obrazovanja USK, 3.626 djece dolazi iz porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena ili se radi o samohranom zaposlenom ili nezaposlenom roditelju. Broj djece do šest godina koja posredstvom centara za socijalni rad ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike prema podacima ZZO USK je 633.

Također, prema podacima ZZO USK broj djece do 15 godina koja ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao djeca članovi porodice nezaposlenih osoba prijavljenih kod Službe za zapošljavanje USK je 6.800. Broj djece do 15 godina koja ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao članovi porodice izbjeglih i raseljenih osoba je 39. Prema podacima Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida broj djece koja ostvaruju pravo kao članovi porodica po propisima o boračko invalidskoj zaštiti je 709.

Ovi podaci govore koliko su izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti bile neophodne mnogo ranije, jer je značajan broj djece u socijalnoj potrebi.

Među posljednjim kantonima koji su usvojili ove zakone su HNK, Posavski kanton i Kanton 10 koji su usvojili zakonske izmjene 2017. godine. Djeca iz Zapadnohercegovačkog kantona još uvijek čekaju.

Visina dječijeg dodatka varira od kantona do kantona (od 14,74 KM do 42 KM), a mijenja se i na godišnjem nivou. ovo su visine osnovnog doplatka. Većina kantona ima više kategorija dodataka.

BPK 29 KM PK 35 KM HNK 25 KM KS 42 KM ZDK 14,74 KM Kantona 10 35 KM SBK 31,41 KM

TK 20 KM

Vlada FBiH usvojila je Nacrt zakona o podršci porodici s djecom u FBiH 5. jula 2018. godine, kojim se predviđa izjednačavanje prava porodilja i visine dječijeg dodatka u FBiH.

Republika Srpska nema dodatak na prvo dijete, već tek na drugo, koji iznosi 39,6 KM.