BiH
82

Snijeg neće iznenaditi zimsku službu, na raspolaganju dovoljno vozila i posipnog materijala

Piše: D. B.
Eventualne snježne padavine u Sarajevu neće nespremnu zateći Zimsku službu KJKP "Rad". Specijalna vozila i posipni materijal su spremni za zimsku sezonu, ali se očekuje i pomoć građana, koji imaju obaveze propisane zakonom.

Glasnogovornik KJKP Rad Ahmed Đipa je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da je Zimska služba spremna za padavine, a otkrio je i koje su općine u nadležnosti ovog preduzeća.

"Zimska služba KJKP Rad će ove zime čistiti snijeg i poledicu na saobraćajnicama općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo te jednom dijelu saobraćajnica u općini Novi Grad. To znači da će o prohodnosti saobraćajnica u općini Novi Grad, kao i na teritoriji ostalih općina u Kantonu Sarajevo koje nisu navedene, brinuti druge zimske službe kojima su posao povjerile te općine. Zimska služba KJKP Rad ima dovoljan broj specijalnih vozila za izvršavanje obaveza prema programu. Također, pravovremeno je izvršena i nabavka posipnog materijala", izjavio je Đipa.

Građani su dužni čistiti snijeg ispred svojih objekata, ali ne smiju snijeg bacati na saobraćajnice. Također, dužni su skidati snijeg i led s krovova.

"Obaveze građana su regulisane Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo. Građani su dužni čistiti snijeg i poledicu ispred svojih stambenih ili poslovnih prostora, kao i skidati snijeg i led sa krovova. Taj posao su u stambenim zgradama dužni organizovati upravitelji zgrada. Prilikom čišćenja snijega, isti se ne smije odlagati na saobraćajnicu", istakao je glasnogovornik KJKP Rad.

Apelovao je na vozače da koriste zimsku opremu.

"Vozačima savjetujemo da poštuju Zakon i koriste zimsku opremu, ali i da se uzdrže od vožnje prilkom jačih snježnih padavina", završio je Đipa.