Vlada RS-a
0

Smanjenje plata policiji i upravi, ali ne i prosvjetarima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik saopćio je danas da u narednoj godini neće biti smanjenja plata zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali policiji i upravi primanja će biti umanjena u planiranim iznosima od tri, odnosno 10 posto.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je smanjenja prosvjetarima neće biti budući da će plate poslanika biti smanjenje za 15 posto, a određene uštede ostvarit će u sredstvima predviđenim za Službu predsjednika RS-a, s tim da se neće smanjiti izdvajanja za stipendije studenata.

Također, uštede će se ostvariti i prolongiranjem početka rada nekih agencija koje su trebale da zažive u 2010.

Dodik kaže da je to maksimalno što se može uraditi, a da će se nastaviti razgovori sa sindikatima da bi se osigurala podrška predloženom budžetu RS-a za narednu godinu.

On tvrdi da su u finansijskom okviru za narednu godinu predviđena sredstva za povratnike u narednoj godini, na čemu insistiraju bošnjački poslanici u entitetskom parlamentu.

"Neznatna redukcija sredstva na toj stavci ne znači odustaje od aktivnosti na pomoći povratku", dodao je.

Komentirajući činjenicu da više od dvadeset dana Radomir Kuzmić, izbjeglica iz Hrvatske, štrajkuje glađu ispred Narodne skupštine jer mu prijeti deložacija iz imovine koju je zamijenio s Dragomirom Budišom, koji traži svoju imovinu u okolini Banje Luke nazad, Dodik je rekao da to pitanje nije u nadležnosti Vlade, ali je apelirao na nadležni sud da hitno pristupi rješavanju tog problema.