Amandman predložen 2005. godine
68

Smanjenje plaća funkcionerima na čekanju već sedam godina

Piše: E. G.
Azra Hadžiahmetović
Azra Hadžiahmetović
Prijedlog za izmjenu člana Ustava BiH u kojem stoji da se plaće funkcionerima ne mogu umanjiti u toku obavljanja njihovog mandata još 2005. godine su podnijeli poslanici Stranke za BiH u Parlamentarnoj skupštini. Prijedlog do danas nije prošao parlamentarnu proceduru, a Željko Komšić, član Predsjedništva, je samo jedan od onih koji su aktualizirali ovo pitanje.

Zastupnica Sranke za BiH Azra Hadžiahmetović je prošle sedmice, tačnije u četvrtak ponovo na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražila odgovor o sudbini ovog prijedloga.

“Mi smo u prošli četvrtak, dan prije nego je Predsjedništvo SDP-a održalo sjednicu i dan prije nego je Željko Komšić izašao u medijima sa svojim zahtjevima, u pogledu podrške Nacrtu budžeta, na Parlamentu postavili to pitanje. To sam Komšiću i rekla u subotu. On je sada uputio pismo u Dom naroda i zatražio da se na narednoj sjednici prijedlog, odnosno amandman, stavi na dnevni red”, rekla je Hadžiahmetović za Klix.ba.

Hadžiahmetović pojašnjava kako je amandman na Ustav u kojemem se traži mogućnost smanjenja plaća fukcionerima bio u proceduri u Predstavničkom domu, ali je zapelo kod Doma naroda.

“U Predstavničkom domu usvojen je u dva čitanja, a onda je u Domu naroda zaustavljen u drugom čitanju. To je sve bilo 2005. godine, pa smo onda 2008. ponovo uputili u proceduru isti prijedlog i dobili smo pismeni odgovor da on mora sačekati dok se ne okonča procedura oko onog prijedloga iz 2005. godine. Stranke za BiH je, dakle, još 2008. insistirala na tome kada su već počele manifestacije finansijske krize i kada je bilo potrebno da napravimo mehanizam da nema nikakvih barijera kada je u pitanju smanjenja plaća”, rekla je Hadžiahmetović.

Ona pojašnjava da bilo kakav novi prijedlog u ovom pogledu može biti samo na čekanju dok se ne okonča procedura vezano za onaj koji je dat još prije sedam godina.