Vlada RS
0

Smanjenja plata funkcionerima za 15 posto

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je večeras, na tematskoj sjednici u Banjoj Luci, prijedlog budžeta Republike Srpske za 2010. godinu u iznosu od milijardu i 600 miliona KM, a kojim su predviđena umanjenja plata izabranim i imenovanim funkcionerima za 15 posto.

Ukupni finansijski okvir za narednu godinu čine domaći prihodi, u iznosu od milijardu i 336,7 miliona KM i finansiranje po osnovu primljenih otplata datih zajmova krajnjim korisnicima i inostranih kredita, u iznosu od 263,3 miliona KM, saopćeno je iz entitetske vlade.

U odnosu na Nacrt budžeta u pripremljenom prijedlogu izvršene su određene izmjene na rashodovnoj strani budžeta.

Sredstva planirana za bruto plate i naknade troškova zaposlenih su ostala na nivou iznosa sredstava planiranih Nacrtom budžeta RS-a za 2010. godinu, u iznosu od 627,3 miliona KM, s tim da je prilikom izrade Prijedloga budžeta uvažen zaključak Narodne skupštine RS-a, koji obavezuje Vladu RS-a da konačan budžet planira tako da bruto plate i naknade svih izabranih i imenovanih osoba u RS-u u 2010. budu umanjena za 15 posto u odnosu na visinu njihovih mjesečnih primanja u 2009.

Tako prikupljena sredstva će se usmjeriti prevashodno ka platama zaposlenih u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Izvršit će se i analiza raspodjele sredstava za rad svih agencija koje su budžetski korisnici, a u cilju bolje preraspodjele i organizacije njihovog rada.

Na taj način, obezbijeđena su sredstva za isplatu plata zaposlenima u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja u iznosu od 3,5 miliona KM, pritom umanjujući zarade budžetskim korisnicima predsjedniku RS-a, Narodnoj skupštini, Vijeću naroda, Agenciji za provjeru načina stjecanja imovine, Višem privrednom sudu i okružnim privrednim sudovima.

Entitetska vlada večeras je razmatrala i Prijedlog dokumenta ekonomske politike RS-a za 2010. godinu. Ovaj dokument Vlada će nastaviti da razmatra i narednih dana, zajedno s predstavnicima sindikata i Privredne komore RS-a.

Vlada Republike Srpske večeras je utvrdila i uputila Narodnoj skupštini Republike Srpske amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS-a.