BiH
207

Službenici Granične policije odgovorni što je Sanjin Sefić prešao granicu BiH

Piše: Er. M.
Granični prijelaz Uvac
Granični prijelaz Uvac
Za prelazak Sanjina Sefića preko granice BiH i Srbije kriv je ljudski faktor na graničnom prijelazu Uvac kod Priboja, a ne sistem informisanja unutar Granične policije BiH s centralnog nivoa, saznaje Klix.ba.

Sanjin Sefić koristio je ličnu kartu izdatu u BiH prilikom prelaska granice sa Srbijom. Za sada je poznato da Sefić nije stekao bh. državljanstvo kao dvojno.

Kako saznajemo, definitivno je utvrđeno da je ljudski faktor kriv što je Sefić uspio preći bh. granicu uprkos tome što je Granična policija Bosne i Hercegovine bila obaviještena da se za njim traga.

Naime, grešaka u informacijskom sistemu nije bilo, a kako nam je objašnjeno, najvjerovatnije se ne radi o tome da je neko od policijskih službenika Granične policije BiH namjerno propustio Sefića i tako mu pomogao da izbjegne privođenje.

Iz Granične policije BiH je ranije saopćeno da će protiv svih policijskih službenika za koje bude utvrđeno da su načinili propuste u obavljanju službene dužnosti, bit pokrenuti disciplinski i drugi postupci i da će svi bit rigorozno sankcionirani.

Granična policija BiH je osim informacija o prelasku granice, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dala i sve ostale informacije potrebne za dalju obradu predmeta.