BiH
4

Sloboda medija u svijetu: BiH stagnira, pretres Klixa predstavljen kao negativan primjer

Piše: I. P.
Indeks slobode medija (World Press Freedom Index) za 2015. godinu našu zemlju postavio je na 66. mjesto među 180 zemalja koje su obuhvaćene u izvještaju Reportera bez granica.

Istu poziciju Bosna i Hercegovina zauzimala je i u izvještaju za 2014. godinu, pa se može reći kako BiH stagnira kada su u pitanju medijske slobode.

Region se nalazi u sličnoj situaciji, gdje Hrvatska zauzima 58. mjesto, Srbija 67., dok Crna Gora drži najgoru poziciju i na 114. je mjestu. Iza nje je samo Makedonija na 117. mjestu.

Bosna i Hercegovina je slobodnija od Italije (73. mjesto), Grčke (91. mjesto) i Turske (149. mjesto), dok su ispred nas Slovenci (35. mjesto), Sjedinjene Američke Države (49. mjesto) i cjelokupna Zapadna Evropa.

Kao napade na medijske slobode Reporteri bez granica ističu pretres prostorija portala Klix.ba koji se desio 29. decembra 2014. godine.

Najslobodnije zemlje su Finska, Norveška, Danska, Holandija i Švedska, dok novinari najviše problema imaju u Eritreji, Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Siriji i Kini.