Zahvalni policiji
42

Slijepe osobe opljačkane u Sarajevu, zaštitar iz Centralne banke uhvatio džeparoše

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Shutterstock
Foto: Ilustracija/Shutterstock
Tri slijepe osobe iz Osijeka su tokom proteklog vikenda opljačkane u centru Sarajeva. Zahvaljujući reakciji radnika na sigurnosti u Centralnoj banci koji tada nije bio na dužnosti, otuđeni mobiteli i novac vraćen je žrtvama.

Tokom proteklog vikenda u Sarajevu je održan Prvi međunarodni turnir u govornom pikadu u kojem su učestvovale slijepe osobe iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i cijele BiH. Nakon što je završen zvanični dio, dvojica učesnika iz Hrvatske odlučili su proštetati gradom u pratnji dvojice Sarajlija. Nisu ni slutili da će doživjeti neugodnost.

Džeparoši koji vrebaju na svakom koraku pratili su slijepe osobe i otuđili im mobitele koji su specijalizovani za slijepe osobe i njihove novčanike. Da su ostali bez svojih ličnih stvari nisu shvatili dok se nisu vratili u prostorije udruženja. Bili su na rubu plača.

"Ubrzo nakon što su shvatili da im nema mobitela i novčanika, u prostorijama se pojavio čovjek koji je pitao da li im je nešto otuđeno. Oni su potvrdili i ostali bez teksta kada im je čovjek rekao da će im mobiteli i novčanici biti vraćeni", rekao nam je sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS Zoran Đukić.

Ispostavilo se da je riječ o radniku koji radi na obezbjeđenju u Centralnoj banci koji u nedjelju nije bio na dužnosti. Šetao je sa svojom porodicom i primijetio kako slijepe prate sumnjive osobe.

"Supruzi i djeci je rekao da nastave bez njega, a on je pratio džeparoše. Obavijestio je policiju koji su uhvatili ove osobe na Skenderiji, a on je došao u udruženje kako bi smirio žrtve. Nakon što su dali izjave, stvari su im vraćene. Bili smo svi sretni da ovakvih ljudi ima i da policajci, bez obzira jesu li na dužnosti ili ne, štite građane", rekao je Đukić.

Iako ime spasioca nisu saznali, zahvalili su mu još jednom na ukazanoj pomoći i ljudskosti. Gosti iz Osijeka vratili su se kućama zadovoljni s namjerom da ponovo dođu u Sarajevo.