Šefket Hafizović
0

"Slijedi veto na Zakon o popisu stanovništva u RS-u"

FENA
Šefket Hafizović
Šefket Hafizović
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Šefket Hafizović izjavio je da će najvjerovatnije Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Zakon o popisu stanovništva u RS-u.

On smatra da je entitetski zakon protivustavan, jer se popis treba da provode na nivou države, u skladu s pravilima Eurostata.

Ukoliko bi se proveo popis u RS-u 2011. to bi, smatra Hafizović, bio uzalud bačen novac u iznosu od planiranih 18 miliona KM.

Hafizović je sinoć u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji rekao da ne vjeruje u provodivost entitetskog zakona o popisu, uz stav da on vjerovatno treba "nekima samo da njime mašu u predizbornom periodu".

Kada je u pitanju incijativa Kluba Bošnjaka za ocjenu ustavnosti obilježja 38 općina u RS-u, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a je rekao da je ona legalna i legitimna u smislu provođenja odluke o konstitutivnosti naroda i u skladu s Ustavom zakonom, te se slaže da ju je trebalo i ranije pokrenuti.

Hafizović, koji je i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdio je da će ta stranka imati kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a te najvjerovatnije samostalnu listu za Narodnu skupštinu RS-a.

Organi stranke će, dodao je, odlučiti ko će to biti.