Sud BiH
0

Slavko Šakić osuđen na osam godina i šest mjeseci

FENA
Na osnovu sporazuma o priznanju krivice za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Bugojnu, Slavko Šakić (1972.) osuđen je na osam godina i šest mjeseci zatvora.

Optuženi Slavko Šakić, rođen 18. novembra 1972. godine u Bugojnu, 5. septembra sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optuženi je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Bugojna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

U skladu da sporazumom, tužilac Regionalnog tima II Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, saglasan je da se optuženom izrekne kazna u rasponu od sedam do 10 godina zatvora a koju mu sud odredi.

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice i 29. septembra optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

Optužnica protiv Slavka Šakića podignuta je 25. jula 2008. godine a prema navodima optužnice, optuženi Šakić tereti se da je u toku ratnog stanja u BiH u vremenskom periodu od 17. do 28. jula 1993. godine, u vrijeme oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike BiH na području opštine Bugojno, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene HVO pod nazivom "Garavi", postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je učestvovao u ubistvu jedne osobe i učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju krivičnih djela nečovječno postupajući prema zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti, učestvujući u njihovom neosnovanom lišenju slobode, zatvaranju u motelu "Akvarijum" i držanju u nečovječnim uslovima, mučenju u više navrata i prisiljavanju na obavljanje prisilnih radova, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a), c), e) i f) KZ BiH a u vezi člana 180. stav 1. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH.

Optuženom će se u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 19. maja ove godine.