BiH
0

Slaviša Šućur: Delegati iz SDP-a neće podržati listu kandidata za čelnike FBiH

Anadolija
Slaviša Šućur
Slaviša Šućur
Delegati u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH  iz Socijaldemokratske partije (SDP) neće na sjednici tog zakonodavnog tijela u ponedjeljak glasati za predloženu listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Ovo je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) potvrdio Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDP-a BiH. 

On je naveo kako su delegati SDP-a iz srpskog naroda svojim potpisima dali podršku za kandidaturu Milana Dunovića iz Demokratske fronte (DF) za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda kako bi se otkočio proces izbora vlasti u FBiH, ali kako "ne žele učestvovati u procesu imenovanja". 

"Na Domu naroda Parlamenta FBiH glasa se za listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH. To što smo mi dali potpise podrške za kandidaturu ne znači da predloženi kandidati imaju i našu podršku u smislu izbora i imenovanja. Mi ćemo se ponašati u skladu sa stavom Glavnog odbora SDP-a koji se jasno opredijelio da mi u narednom periodu djelujemo kao opozicija. U skladu s tim ni na koji način ne želimo da učestvujemo u procesu imenovanja i stoga nećemo podržati predloženu listu. Željeli smo samo da otkočimo proces, jer je najgora pozicija, čak i od aktuelne vlasti da je nema nikako. Odluku o podršci kandidaturi smo donijeli u interesu građana FBiH"; naveo je Šućur.  

Centralna izborna komisija BiH, jučer je, nakon izvršenih provjera, ovjerila zajedničku kandidatsku listu klubova delegata bošnjačkog narod i hrvatskog naroda i pet delegata iz Kluba delegata srpskog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se nalaze tri kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. 

Na listi se nalazi Marinko Čavara kao kandidat za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Melika Mahmutbegović, kandidatkinja za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Milan Dunović, kandidat za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. 

Predsjevajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara potvrdila je za AA kako je trenutno u konsultacijama sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kada bi smo sazvali sjednicu oba doma.

Za ponedjeljak, 9. februara zakazane su vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH - Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH. 

"Prvo zasjeda Zastupnički dom jer smo mi svoje ishodište u Domu naroda završili samim procesom kandidiranja. Iz Zastupničkog doma to se vraća u Dom naroda na potvrdu. U slučaju da je zajednička lista dobila potvrdu natpolovične većinu Zastupničkog i Doma naroda kao i kao i većinu u svakom od klubova naroda smatra se da je zajednička lista potvrđena. U slučaju da se to ne dogodi procedura se ponavlja", pojasnila je Bradara. 

To znači da se zajednička lista vraća na glasanje u Predstavnički dom i ponovno u Dom naroda. U ponovljenom postupku smatra se da su izabrani predloženi kandidati koji su dobili podršku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Šućur smatra kako izostanak podrške kandidatima za predsjednika i potpredsjednike FBiH u Domu naroda kao izvornoj bazi njihovog predlaganja "ne umanjuje njihov legitimitet".

"Predsjednik i potpredsjednici FBiH su pripadnici naroda, a ne kandidati naroda. Ustavom FBiH je propisan način prema kojem se iz Doma naroda Parlamenta FBiH predlažu kandidati. Moj lični stav je da je to besmislen čin", naveo je Šućur. 

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH započela je 15. januara i do sada u dva navrata nije bilo moguće izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH zbog izostanka političkog dogovora.