Druga rekonstrukcija u tri mjeseca
34

Skupštinska većina u KS zvanično zatražila smjenu Vlade

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Novoformirana skupštinska većina u Kantonu Sarajevo, predvođena Strankom demokratske akcije, zatražila je danas i zvanično smjenu Vlade Kantona Sarajevo. Ovo je za Klix.ba potvrdio Amir Zukić, poslanik u Skupštini KS.

Inicijativa je zvanično predana predsjedavajućoj Skupštine KS Mirjani Malić, a prema Pravilniku, ona bi trebala sazvati sjednicu Skupštine KS najkasnije u roku do 30 dana.

"Praćen je rad Vlade posljednja tri mjeseca. U posljednjim mjesecima se bavilo perifernim stvarima, nema investicija, nema zapošljavanja, vraćaju se unazad dostignuti standardi u policiji, vidimo da ova vlada ne može dati odgovore na sve ovo i tako misli većina poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Očekujemo da će inicijativu za smjenu Vlade podržati i dio poslanika iz vladajuće strukture, jer su se već izjasnili tako u privatnim razgovorima. Imat ćemo raspravu i iznijeti sva ova pitanja na koje Vlada nije dala odgovor", kaže Zukić.

Zukić dodaje da će se smjena Vlade tražiti i provesti u potpunosti u skladu s Poslovnikom Skupštine KS i Ustavom Kantona Sarajevo te drugim zakonskim rješenjima.

"Smjenu Vlade je zatražio određeni broj poslanika, kako to i Poslovnik predviđa, i očekujemo da će se ta inicijativa uvrstiti kao tačka dnevnog reda na sjednici Skupštine KS te da će smjena ići onako kako i sama procedura predviđa. Inicijativu za smjenu Vlade KS su zatražili nezavisni poslanici, ostale parlamentarne stranke i SDA. Ovo nije samo inicijativa SDA već svih političkih subjekata koji nisu zadovoljni stanjem u Kantonu", rekao je Zukić za Klix.ba.

U SDA tvrde da imaju dovoljan broj ruku u Skupštini za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Ukoliko se to desi, ovo će biti druga rekontrukcija Vlade KS nakon one u junu, kada su na zahtjev SDP-a smijenjeni ministri iz SDA.