BiH
0

Skupštinska većina izglasala novi zakon o zaduženjima RS-a

FENA
Skupština RS
Skupština RS
Skupštinska većina u parlamentu Republike Srpske usvojila je večeras Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a, koji definiše nova pravila zaduživanja tog entiteta. Predviđeno je da ukupan dug RS-a na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 60 posto ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini, dok javni dug ne smije preći 55 posto BDP-a.

Upravo su izmjene ograničenja obima zaduživanja i njihovo vezivanje za BDP, umjesto za 18 posto prihoda u protekloj godini, kako je bilo definirano do sada, izazvale reakciju opozicije koja smatra da novim rješenjima vlast daje zamajac zaduženjima, što za RS nije dobro.

Osim ovog poslanici skupštinske većine te jednog broja manjih stranaka koje su ostale danas u skupštinskoj sali usvojili su više zakona, o kojima se vodila veoma mala, a o jednom broju tačaka nije ni bilo rasprave.

Usvojen je set zakona kojima općine Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje dobijaju status grada, a podršku skupštinske većine su, između ostalog, dobili i Zakona o prestanku važenja Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS, zatim Zakona o organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS, Zakona o zaštiti životne sredine, te zakoni o učeničkom standardu i o zaštiti od požara.

U znak protesta jer tri njihova zakona o pravima boraca i penzionom sistemu, te sukobu interesa nisu uvrštena u dnevni red, SDS-ovi i poslanici PDP-a i DP-a, te jedan poslanik SRSRS su napustili sjednicu Skupštine i nisu željeli da učestvuju u radu u skupštinskoj sali, već su zasjedanje pratili u skupštinskim klubovima.

Sjedica je večeras prekinuta i bit će nastavljena 17. jula.