25. godšnjica
19

Skupština Srebrenice odaje počast žrtvama, Fejzić pozvao Inzka da koristi bonske ovlasti

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj će, kako je to najavljeno, biti odata počast svim nevino stradalim stanovnicima ovog grada održava se danas u Srebrenici.

Srebrenički zvaničnici Hamdija Fejzić i Nedim Smajić izrazili su nadu da će ubrzo biti donesen Zakon o zabrani negiranja genocida.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, istakao je prije sjednice da 25. godišnjicu genocida u Srebrenici dočekuju u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

"Odlučili smo da u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida uključimo sve aktivnosti iz prethodnih godina i da uvedemo nove, ali da u svim tim aktivnostima vodimo računa o mjerama koje su na snazi, o ljudim koji su na jednom mjestu", kazao je Fejzić.

Naveo je da će na današnjoj komemorativnoj sjednici biti odata počast svim žrtvama koje su ubijene u proteklom ratu u Srebrenici i okolici.

"Politika koja se uglavnom vodi iz Banje Luke i Sarajeva opterećuje odnose u Srebrenici, ali inače ne vidim da ima narušenih odnosa. Problem predstavlja što vlast entiteta RS-a nije priznala genocid, odnosno što negira genocid, nešto što se desilo i što je presuđeno", istakao je Fejzić.

Napomenuo je kako je razgovarao sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i kako ga je pozvao da uz pomoć bonskih ovlaštenje nametne Zakon o zabrani negiranje genocida.

"U razgovoru mi je rekao da će pokušati da će insistirati da se u Parlamentu usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida, ali znamo da je to nemoguće. Inzka ću ponovo pozvati da nametne Zakon", rekao je Fejzić.

Nedib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, napomenuo je kako predstavnici srpskog naroda izbjegavaju priznati da se u Srebrenici desio genocid.

"Bez obzira na to kakav je njihov odnos, jednog dana će doći vrijeme kada će morati priznati da se desio genocid i da se jednom donese Zakon o negiranju genocida", kazao ej Smajić.