BiH
101

Skupština KS usvojila izmjenu Zakona o statusu istaknutih slobodnih umjetnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila izmjenu Zakona o statusu istaknutih slobodnih umjetnika u Kantonu Sarajevo.

Kako je ministar Samer Rešidat napomenuo, ovaj Zakon donosi brojne prednosti slobodnim umjetnicima, počevši od toga da slobodni umjetnici neće više biti socijalni slučaj Kantona, nego da će imati priliku da svoj posao obavljaju slobodno, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta KS-a.

Dodaje se da će se i dalje raditi na stvaranju što boljih uslova kulturnim radnicima i pružanju prilika mladim neafirmisanim umjetnicima da uzmu značajno učešće u kreiranju kulturnog života grada.

Zakon i sama ideja izmjene postojećih pravila koja su do sada važila, a nisu išla u korist samim umjetnicima, već su dobili podršku brojnih kulturnih udruženja (kao što su) Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca, Udruženje reditelja i rediteljica BiH i brojnih slobodnih umjetnika u Kantonu Sarajevo.

Ministar Rešidat pozvao je sva kulturna udruženja registrovana na nivou Kantona Sarajevo da se aktivno uključe u stvaranju kulturnog brenda Kantona Sarajevo i izradu Strategije kulture u Kantonu Sarajevo 2016-2020, a njegov prijedlog je da se u narednom periodu razdvoji komercijalna i nekomercijalna umjetnost.

Dopuna Zakona garantuje ravnopravnost među slobodnim istaknutim umjetnicima Kantona Sarajevo, što u praksi znači da slobodni umjetnici više neće biti marginalizovani, niti će njihovi nastupi, izložbe, performansi, biti uslovljeni trenutnom vlašću ili trenutnim resornim ministrom i direktorom određene manifestacije.

O statusu slobodnog umjetnika i reviziji liste bavit će se stručna komisija Kantona Sarajevo koju sačinjavaju afirmisani stručnjaci i kulturni radnici iz svih oblasti, Filmska djelatnost, Likovna djelatnost, Književnost, navedeno je u saopćenju.