Sa 19 glasova "za"
0

FOTO / Skupština KS podržala imenovanje novih ministara

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu na kojoj je potvrdila imenovanje novih šest ministara u Vladi Kantona Sarajevo iz reda SBB-a i SDP-a. Za ovakvu odluku je glasalo 19 poslanika, šest je bilo protiv i pet suzdržanih.

Za ministra prostornog uređenja i zaštite imenovan je diplomirani pravnik Zlatko Petrović (SBB), za ministricu stambene politike Mersiha Slipičević (SBB) diplomirana ekonomistica, za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Zilha Ademaj (SBB), diplomirana ekonomistica, ministar za boračka pitanja je Vahid Karavelić (SBB), magistar političkih nauka, a Dubravko Lovrenović (SDP), doktor historijskih nauka, je novi ministar kulture i sporta, dok je ministar finansija Mirza Sendijarević (SDP), diplomirani ekonomista.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić je u uvodnom izlaganju iznio kratku biografiju novih ministara u Vladi. Međutim, nije ponudio program rada novog sastava Vlade, na što je ukazao i Besim Mehmedić, zastupnik Stranke za BiH.

"Mislio sam da će premijer u svom izlaganju barem iznijeti neki kratak program rada, budući da je došlo do smjene ministara. Nema logike da promijenite šest ministara i da vam se iznesu samo njihove kratke biografije, a nigdje bar ni kratkog programa rada", rekao je Mehmedić.

Peđa Kojović iz Naše stranke je u uvodnoj raspravi rekao da, bez obzira na to što je ta stranka željela odlazak SDA sa vlasti, nije dobro da se pravnim nasiljem dolazi do odluka te da smjena prethodnih ministara nije bila u skladu sa Poslovnikom". No, bez obzira na to, Naša stranka je glasala za imenovanje novih ministara, jer, kako je Kojović obrazložio, u interesu građana je da imaju vladu.

Poslanici SDA su još jednom ponovili da je smjena ministara iz prethodne vlade bila nelegalna, da nije bila u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu te da će cijela stvar najvjerovatnije dobiti sudski epolog. SDA-ovi zastupnici prigovorili su Našoj stranci da je svjesna da tokom smjene ministara nije bilo poštivanja zakonskih odredbi, ali da su današnjim dizanjem ruke za imenovanje novih ministara, legalizirali kršenje Poslovnika i Ustava.

Nermin Pećanac, zastupnik Socijaldemokratske unije BiH, je rekao da je ova stranka bila suzdržana kod glasanja za imenovanje novih ministara, između ostalog i zbog toga što ne želi cijeli mandat provoditi u odlučivanju ko je za koga.

Tokom rasprave, poslanik BPS-a Zaim Backović je novim koalicionim partnerima, SDP-u i SBBBiH, poručio da zna da će oni "osigurati većinu potrebnu da se izglasa imenovanje novih ministara, ali da se ubuduće potrude da osiguraju većinu glasova građana, a ne većinu ruku u Skupštini".

Novi ministri su danas, nakon što su izglasani, položili i zakletvu.