Vođena duga rasprava
0

Skupština KS-a o mjerama u toku trajanje stanja prirodne nesreće

FENA
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
U nastavku današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) zastupnici su dugu raspravu vodili oko Informacije komandanta štaba Civilne zaštite o poduzetim mjerama po Odluci o proglašenju prirodne i druge nesreće na području ovog kantona.

Zastupnici su najviše zamjerili predsjedavajućoj Skupštine KS-a Mirjani Malić jer nije zakazala vanrednu hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela kako bi građani Kantona znali da se i nadležnih ova situacija tiče.

Malić je, pozivajući se na poslovnik, kazala da je sjednicu trebao zakazati Kolegij kojeg čine predsjednici svih stranačkih klubova u Skupštini, dodajući da potrebe za sjednicom nije ni bilo te da je zastupnike mogla samo pozvati da čiste snijeg.

Informaciju je podnio komandant Štaba i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić koji je upoznao zastupnike s brojem osoba koje su radile na čišćenju snijega, mašinama i preduzećima koja su u tu akciju bila uključena.

Pored ostalih zamjerki, zastupnici su najviše problematizirali nefunkcioniranje tramvajskog saobraćaja, jer su naglasili da ovo nije prvi puta da je snijeg pao u Sarajevu te da je 24 sata trebalo da saobraćaju dva tramvaja kako se ne bi snijeg nagomilavao na šine, a potom se pretvarao u led.

Predsjednik Kluba SDP-a Nedžad Fazlija izrazio je čuđenje najviše činjenicom da su radnici GRAS-a morali biti pozivani putem medija da dođu na posao, jer su upravo oni mogli spriječiti kolaps tramvajskog saobraćaja, a ne da to rade pripadnici EUFOR-a, Turski bataljon, studenti i ostali građani kojima je danas zahvalio na angažmanu.

Nakon iscrpne rasprave o ovoj Informaciji sjednica je prekinuta, a o nastavku će zastupnici biti informirani na vrijeme.