BiH
91

Skupovi opozicije i vlasti iz RS-a u Banjoj Luci

Piše: E. S. H.
Foto: Klix.ba
Protesti opozicije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Banjoj Luci se danas održavaju protesti opozicije pod nazivom "Oslobodimo Srpsku" i kontramiting vladajuće koalicije iz Republike Srpske pod nazivom "Srcem za Srpsku! Stop izdaji". Ekipa Klixa je u Banjoj Luci i prati dešavanja na oba događaja, te u nastavku možete pratiti tekstualni prijenos sa protesta iz ovog grada u RS-u.

14:15 Završeni su protesti opozicije u parku Mladen Stojanović, Mladen Bosić je pozvao sve okupljene da se kreću prema autobusima i da odu dostojanstveno. Napomenuo je da neće biti protestne šetnje.

14:08 Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da Milorad Dodik nije htio čuti ljude koji su se okupljali u parkovima jer ih je bilo malo, ali da će danas čuti jer ih je mnogo više. "Ne mogu da odolim 'Mile lopove' ", uzviknuo je Bosić.

"Izgleda da su njegovi, sa njegovog kontramitinga, kad su vidjeli šta priča, došli ovdje kod nas", dodao je Bosić.

14:04 Branislav Borenović je u svom obraćanju poručio "Dolje Vlada RS-a", te je Dodiku poručio "Milorade, ti si svoje otpjevao".

14:00 Okupljeni na protestima su na poziv Dragana Čavića okrenuli leđa vlasti u RS-u.

13:55 Govor je održala i Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a onda i Dragan Čavić.

"Pozivam vas da im pokažemo da imaju razloga da nas se boje i da nijedna njihova laž ne može da sapere našu istinu", kazao je Čavić i najavio ponovno okupljanje za mjesec dana ako ne pojeftini struja.

13:45 Na protestima opozicije se obraća Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH. "Ovdje smo iz inata", kazao je Ivanić.

13:20 Milorad Dodik je zapjevao na kraju svog govora pjesmu srbijanskog pjevača Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole". Dodik se zahvalio svima koji su danas došli na Trg Krajine i zamolio ih da svima poruče da RS danas pokazuje da je za mir i stabilnost.

13:10 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se obraća na Trgu Krajine "Nikada nisam dozvolio da se RS-u uzme ono što joj pripada. RS nije prijetnja drugima, mi živimo na rovitom prostoru i komšijama muslimanima moramo reći da svi muslimani nisu teroristi. Pomozite nam da se izborimo sa terorizmom", kazao je Dodik.

13:00 Marko Pavić, predsjednik DNS-a je na mitingu na Trgu Krajine izjavio: "Teško mi pada kada prođem pored plakata gdje piše Oslobodimo RS. Od koga da se oslobodi pitam ih sad. Zar nam treba scenario kakav je bio u Libiji, Ukrajini i drugim zemljama gdje je došlo do velikih nemira".

12:50 Himna Srbije "Bože pravde" je otpjevana na skupu pristalica opozicije. Na bini su pjevali Mladen Ivanić, Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Igor Crnadak...

12:40 Na mitingu na Trgu Krajine se obratio sin Ratka Mladića, Darko Mladić.

12:30 Počeli su govori na oba skupa. Na protestima opozicije okupljeni uzvikuju "Mile lopove". Nikola Dronjak iz PDP-a je u svom obraćanju uputio pozdrav "za grad koji će uskoro osvojiti, grad koji drže najveći lopovi. Ovo im je poruka, oslobodit ćemo Laktaše".

12:24 Na Trgu Krajine je počeo kontramiting vlasti. Miro Janjanin, autor pjesme "Za ljepšu Srpsku" je pozdravio okupljene i zapjevao. U isto vrijeme je Maršom na Drinu počeo protest opozicije u parku Mladen Stojanović.

12:15 U Banjoj Luci pada kiša, ali to ne ometa okupljene. Na protestima opozicije se slušaju pjesme Dubioze Kolektiv, SARS-a i Beogradskog sindikata.

11:55 Početak protesta opozicije u parku Mladen Stojanović je najavljen za 12 sati. Za sada nema nikakvih incidenata, a okupljeni drže transparente i očekuju obraćanja.

11:45 Tokom šetnje, predsjednik RS-a Milorad Dodik je harmonikašu na Trgu Krajine dao 100 KM.

11:40 Na Trg Krajine su stigli Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nebojša Radmanović, a okupljeni su ih pozdravili aplauzom. Procjenjuje se da je na mitingu vlasti oko 10.000 ljudi.

11:35 Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je nakon sastanka s Mladenom Bosičćem izjavio da protestna šetnja neće biti dozvoljena, te da će svi koji pokrenu šetnju snositi krivičnu odgovornost za bilo kakav incident.

11:30 Na Trgu Krajine okupljene su pristalice vlasti. Očekuje se dolazak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Okupljeni nose zastave Republike Srpske, transparente podrške Dodiku te slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

11:15 Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pridružio se građanima okupljenim u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, na protestu protiv aktuelne vlasti u RS-u.

11:05 U 11 je počeo sastanak predsjednika SDS-a Mladena Bosića i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, nakon čega će biti poznato da li će protestna šetnja biti održana.

10:55 U parku Mladena Stojanovića su se okupile pristalice opozicije u RS-u. Njegoš Tomić, koji već 88 dana izražava nezadovoljstvo u parku, danas će biti jedan od govornika na protestima opozicije. "Trebamo se svi ugledati na predsjednika koji nas predstavlja i ja se danas ponašam kao on prethodnih 12 godina", izjavio je Tomić za Klix.ba.

10:45 Na Trgu Krajine ispred tržnog centra Boska već je stiglo nekoliko stotina ljudi iz svih dijelova RS-a, na skupu podrške aktuelnoj vlasti u RS-u, te kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Saveza za promjene na državnom nivou. Građani nose zastave Republike Srpske i brojne transparente podrške aktuelnoj vlasti u manjem bh. entitetu.

10:30 Građani Banje Luke, ali i autobusi iz drugih gradova su počeli pristizati na današnje skupove.

10:15 Ranije je najvaljen dolazak od 100 autobusa opozicije i oko 150 autobusa vladajuće koalicije, a na današnjim okupljanjima očekuje se oko 15.000 građana.

10:00 Na ulicama Banje Luke je od jutarnjih sati veliki broj policijskih službenika i pripadnika specijalne jedinice MUP-a RS. Na pola puta između parka Mladena Stojanovića i Trga Krajine nalazi se palata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koju osigurava veliki broj policijskih službenika. Slična situacija je i ispred zgrade Vlade RS-a, koja se nalazi u neposrednoj blizini parka Mladena Stojanovića gdje će biti održani protesti opozicije.

Više od 2.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova osiguravaju grad. Na svim ulazima u Banjoj Luci postavljeni su punktovi gdje se kontroliraju svi autobusi sa demonstrantima.

Svaki autobus se detaljno pregleda i pod pratnjom policije sprovodi na mjesto okupljanja, a na isti način će biti i vraćeni na izlaze iz grada. Širom Banja Luke brojne policijske patrole nadgledaju situaciju, dok su svi ugostiteljski objekti zatvoreni zbog visokih mjera predostrožnosti.

Učesnicima oba današnja skupa zabranjena je šetnja. Policija neće dozvoliti promjenu trase kretanja demonstranata i ako neko krene u protestnu šetnju, to će se smatrati nezakonitim i organizatori će za to odgovarati.

Zbog održavanja javnih skupova, a na osnovu rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Gradska uprava Grada obavijestila je javnost da će danas u vremenu od osam do 20 sati, biti potpuno obustavljen saobraćaj u većem dijelu Banja Luke.