Antifašistički glas
121

Skup protiv mise za Bleiburg obilježio manji incident, verbalno napadnut bivši dogradonačelnik Sarajeva

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Neformalna grupa građana okupila se danas ispred Katedrale Srca Isusova u centru Sarajeva kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Bleiburga. Na skupu se desio i jedan verbalni konflikt prilikom kojeg je napadnut i bivši dogradonačelnik Sarajeva.

Nekoliko desetaka građana u popodnevnim satima okupilo se na malom trgu ispred Katedrale, a među njima je bio i Josip Jurišić, bivši dogradonačelnik grada Sarajeva, inače dijelom zaslužan za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pored ulaza u bogomolju.

Kako je kazao, kao rođeni Sarajlija nije mogao da ne dođe i ne podrži ovu građansku solidarnost.

"Niko nije protiv mise i Katoličke crkve. Cijeli rat sam proveo u Sarajevu i znam šta se dešavalo. Sarajevo je olimpijski i slobodarski grad. On je doživio mnoge torture: preživio je ratove, Eugena Savojskog, Hitlera, fašizam, NDH. Ovo što se sada dešava su igre iz drugog plana. Meni je žao što su crkveni vjerodostojnici nasjeli i prihvatili da se žrtve Bleiburga obilježe u Sarajevu. Mislim da glas naroda neće biti poslušan, ali ko to uradi, to će mu se obiti o glavu", rekao je Jurišić.

Njega je tokom skupa verbalno napao muškarac koji ga je optužio da je odgovoran za gradnju hotela u neposrednoj blizini Katedrale. Također, spomenuti sugrađanin se verbalno sukobio i s drugim učesnicima antifašističkog skupa uz optužbe da su zapravo oni fašisti.

"Radi se ili o psihijatrijskom bolesniku ili ga je neko tu ubacio da provocira", prokomentarisao je bivši dogradonačelnik Sarajeva.

Misa za Bleiburg trebala bi u sarajevskoj katedrali biti održana u subotu, 16. maja. Osudile su je brojne političke partije i nevladine organizacije uz optužbu da se njome kreira nova historija i vrši revizija činjenica o Drugom svjetskom ratu.