BiH
85

Skriveni granični prijelaz Bijača: Kako pogoditi put i izbjeći gužve

Klix.ba
U jeku turističke sezone, kada na graničnim prijelazima iz naše zemlje prema Hrvatskoj vladaju velike gužve, novoizgrađeni granični prijelaz Bijača prelaze samo rijetki koji znaju kako da dođu do njega, zabilježila je reporterska ekipa Al Jazeere Balkans.

Na magistralnom putu M-17 između Mostara i Čapljine nema nijedne table koja bi označavala kuda treba skrenuti za Bijaču, pa vozači po inerciji nastavljaju put prema Doljanima.

Kada dođete do raskrsnice gdje se na jednu stranu ide prema Trebinju i Stocu, a na drugu stranu prema Čapljini i Ljubuškom, potrebno je da skrenete prema Čapljini, pređete tamošnji most Franje Tuđmana i pratite putokaze do Ljubuškog.

Iz Čapljine pratite magistralni put M-6. Razdaljinu od 17 km do Ljubuškog preći ćete za 20-ak minuta.

Kako javlja reporter Al Jazeere, na putu između Čapljine i Ljubuškog nema nijedne table koja bi vas usmjeravala prema Bijači. Tek na ulazu u Ljubuški možete naići na tablu s natpisom. Potrebno je da na kružnom toku u Ljubuškom skrenete lijevo, pratite glavni put do sljedeće table, gdje ćete opet skrenuti lijevo i voziti se još nekoliko kilometara novosagrađenim putem.

Moderni granični prijelaz Bijača, preko kojeg prelaze uglavnom stanovnici Ljubuškog i okolnih mjesta, ima tri ulazne i tri izlazne rampe, prijelaz sa dva carinska terminala i terminal za detaljan pregled vozila. Otvoren je prije nešto više od mjesec. U njegovu izgradnju uloženo je osam miliona KM, ali on još uvijek nije završen. Prostor namijenjen za kamione još nije asfaltiran, već je posut šljunkom i kamenjem.