BiH
12

Skraćuju časove i dopuštaju učenicima raniji odlazak sa nastave zbog showa ZMBT

Piše: J. H.
U sarajevskoj Zetri večeras će biti održano veliko finale pete sezone showa televizije Hayat "Zvijezda možeš biti ti". U srednjim školama u Jablanici i Kaknju odlučili su skratiti časove, odnosno dopustiti učenicima raniji odlazak sa nastave.

Ovu informaciju za portal Klix.ba potvrdili su u jablaničkoj srednjoj školi pravdajući ovaj potez riječima da će svakako mnogo učenika izostati sa nastave kako bi pratili mlade bh. muzičke talente.

"Roditelji učenika bi svakako došli i pravdali te izostanke, tako da je odlučeno da časovi budu skraćeni", kazali su nam iz ove škole.

Direktorica Sabina Palić kazala je kako je danas u ovoj školi kraj trećeg tromjesečja, što se poklopilo sa finalnom emisijom showa u kojem učestvuje i Jablaničanka Amna Keskin.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Zlatko Hadžiomerović kazao je kako niko nije tražio saglasnost ministarstva.

"Mi imamo mnogo izostanaka u srednjim školama i to je problem sa kojim se suočava cijelo društvo. Ne mislim da je ovo valjan razlog za skraćivanje časova, jer nije manifestacija državnog karaktera", kazao je Hadžiomerović za Klix.ba.

Slična inicijativa postoji i u Tehničkoj školi u Kaknju, gdje će, kako su nam kazali, učenicima biti omogućeno da ranije odu sa nastave kako bi podržali Denijala Ahmetovića, učenika četvrtog razreda ove škole i jednog od favorita u večerašnjem finalnom takmičenju.