BiH
0

Skonto-prom Prijedor: Inspekcija kažnjava, računi blokirani, radnici na ulici

SRNA
Radnici Skonto-proma (Foto: SRNA)
Radnici Skonto-proma (Foto: SRNA)
Republička inspekcija rada kaznila je prijedorski Skonto-prom prekršajnim nalogom zbog toga što nije radnicima isplatio plate za januar, februar, avgust i septembar i što za oktobar nije ni obračunao platu, rečeno je danas Srni u Inspektoratu.

"Utvrđeno je da zbog problema u poslovanju, a nakon blokiranja računa preduzeća 25. septembra, na osnovu odluke direktora većina radnika, odnosno svi radnici u proizvodnji nisu radno angažovani od 1. novembra", navela je Republička uprava za inspekcijske poslove koja je krajem prošlog mjeseca izvršila vanredni inspekcijski pregled u Skonto-promu.

Nekoliko desetina radnika Skonto-proma okupilo se danas, drugi put u posljednjih mjesec dana, protestujući zbog nedefinisanog radno-pravnog statusa i zbog neisplaćenih plata i doprinosa koje im duguje vlasnik preduzeća Elizabeta Josipović.

Radnik Rosa Ljubišić tvrdi da je u firmi "sve krenulo nizbrdo" od avgusta 2011. godine i da ni radnicima koji su već tužili poslodavca i dobili sudske presude u svoju korist nisu isplaćena dugovanja i da im je rečeno da će im biti plaćeno kad bude bilo novca.

"Budemo li primorani da sudskim putem tražimo svoja prava, mi takva objašnjenja nećemo prihvatiti, jer ona ima nekretnine, ima materijalna sredstva i sve to može riješiti sudska policija", rekla je Ljubišićeva novinarima u Prijedoru.

Ona podsjeća da su nadređeni radnike vrijeđali, a da je vlasnica firme darovala novac u humanitarne svrhe, išla na muslimansko hodočašće, dobijala podsticaje i povoljne kredite od banaka, poklanjala šakom i kapom, a sve preko leđa radnika.

Prema njenim riječima, Skonto-prom je godinama radio za švedsku Ikeu, ali je ovaj najznačajniji partner raskinuo ugovor s prijedorskom firmom.

"Svaki put kad su ljudi iz Ikee dolazili, radnici su primoravani da lažu da poslodavac poštuje sve obaveze prema njima", sjeća se Ljubišićeva.

Milanko Plavšić rekao je da je radio u Skonto-promu više od 10 godina i da mu poslodavac duguje za plate više od 6.000 KM, te da je pristao da mu dio duga bude kompenzovan namještajem, ali da ni to nije ispoštovano.

"Okupljamo se da pokušamo da na ovaj način ostvarimo svoja prava i da nam i mediji u tome pomognu. Nemamo objašnjenje, rečeno nam je da je otvorena druga firma i da ćemo biti pozvani kada to bude trebalo", rekao je Plavšić novinarima u Prijedoru.

U Inspektoratu podsjećaju da radnici za vrijeme u kojem nisu radno angažovani ostvaruju pravo na naknadu plate koja ne može biti manja od polovine plate koju bi ostvarili da su radili.

Preduzeće za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj Skonto-prom ima proizvodne pogone u Prijedoru, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Ključu i izložbeno-prodajne salone svoga namještaja "Urban" u Prijedoru, Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu.

Vlasnica Skonto-proma Elizabeta Josipović danas se nije javljala na telefonske pozive.