BiH
1

Škole u Zenici i Sarajevu koriste eDnevnik i tablete za pristup informacijama

Klix.ba
Nakon četverogodišnjeg testiranja u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, projekat SŠIP (Savremeni školski internet portal) će se od februara 2014. godine implementirati i u Prvoj gimnaziji Zenica te u Osnovnoj školi Safvet-beg Bešagić u Sarajevu.

Tokom ovog perioda u eDnevnik, osnovnu kompomentu ovog projekta upisano je preko 50.000 ocjena, 30.000 registrovanih časova te ostalih podataka o nastavi.

"Prepoznali smo dosadašnje ostvarene rezultate i kvalitet ponuđene aplikacije, te smo spremni prihvatiti ovaj projekat kako bi aktivno zaživio i u našoj školi. Prvenstveno smo se odlučili za implementaciju SŠIP-a kako bi se komunikacija sa roditeljima podigla na još bolji nivo. Nadam se da će se ovaj projekat u skorijem vremenu proširiti i na ostale škole u BIH", istakla je Lejla Dizdarević direktorica Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Sarajevu

Također, od frebruara 2014. u Srednjoj muzičkoj školi Zenica će se koristiti i šest tablet uređaja koje je ustupila kompanija Vivax u saradnji sa kompanijom Gog iz Zenice. Tablet uređaji će se kroz pilot projekat u narednih 12 mjeseci koristiti za potrebe testiranja eDnevnik mobilne aplikacije.

"Ovo je prvi put da se u BIH koriste tableti za pristup elektronskim dnevnicima. Za razliku od susjednih država ovakvi projekti u BIH se još uvijek uz konstantnom dozu pesimizma, no mi svakodnevno radimo nadogradnju softwara te težimo daljem usavršavanju aplikacije. Radujemo se saradnjama sa školama u Sarajevu i Zenici i svakom daljem širenju projekta. Do sada je projekat pokazao sjajne rezultate i mi smo više nego zadovolji urađenim." istakao je Miralem Mehić direktor kompanije PORT Zenica koja je razvila ovaj software.

Napomenimo da je ovo prvi put da se u BIH koriste tableti za pristup elektronskim dnevnicima u školama, dok su Hrvatska i Srbija već odavno uvele ovakav vid evidencije nastave.