BiH
0

Škaljić najavio mogući prekid sjednice, izvještaj o radu Vlade nije odobren

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Fehim Škaljić rekao je da će prekinuti današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu ako do isteka jednosatne pauze za ručak, koju je proglasio u 13.45 sati, ovaj dom ne bude informiran iz Federalne vlade o tome šta je urađeno nakon što je 5. decembra, iz ovog doma naložen proces deblokade 130 miliona KM Svjetske banke koje putem OdRaza treba iskoristiti za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća.

U Predstavničkom domu je, naime, 5. decembra zaključeno da 9. decembra ministar finansija Ante Krajina i zamjenik direktora OdRaza Safet Daut treba da potpišu ugovor s komercijalnim bankama da bi taj novac postao operativan.

Škaljić je u jednoj fazi privremeno napuštao današnju sjednicu Doma da bi se osobno konsultirao s ministrom Krajinom i premijerom Nerminom Nikšićem i saznao šta je učinjeno o tom pitanju, kako je naveo, prepuštajući privremeno vođenje sjednice dopredsjedavajućoj Miri Grgić.

Ubrzo se vratio na sjednicu, u toku poslaničke rasprave o izvještaju koji se odnosi na rad Vlade za 2012. godinu pa se nije očitovao o najavljenim konsultacijama s premijerom, odnosno ministrom.

Izvještaj o radu Vlade odbačen je većinom glasova (16 "za", 21 uzdržan i 28 protiv).

Poslanica Spomenka Mičić izjavila je tokom rasprave da je red da se povodom izvještaja očituje i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, što je on i učinio.

Rekao je između ostalog da će postupiti u skladu sa zaključkom Doma o tom izvještaju, na šta je predsjedavajući Škaljić, nakon što je glasanje završeno i on proglasio pauzu, pozvao Budimira da postupi onako kako je rekao.

Budimir je, pak, nakon pitanja poslanika Nasira Beganovića - zašto nije pokrenuo smjenu Vlade kad je jasno da nije zadovoljan njom, novinarima kazao da bi sutra potpisao smjenu svih Vladinih članova ako bi danas dobio prijedlog te vrste od premijera Nikšića.

Govoreći prehodno za skupštinskom govornicom, Budimir je kazao da se odnos aktuelne Vlade prema predsjedniku FBiH jasno može zaključiti iz činjenice da on već sedam mjeseci nema mogućnost da koristi službeno već rent-a-car vozilo za redovne dužnosti.

"Rečeno je ovdje da se obratim kao otac izvršne vlasti FBiH", kazao je dalje Budimir i dodao da se osjeća "kao otac koji je od svoje djece poslan u starački dom".

"Doduše, nije to bio starački dom već nešto ružnije od toga", rekao je, aludirajući na njegovo hapšenje u proljeće ove godine i kasniji boravak u zatvoru.