BiH
22

Sjednica Skupštine KS prekinuta zbog Kluba Bošnjaka

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Konstituirajuću sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo danas nije bilo moguće nastaviti jer neophodno formiranje poslaničkog Kluba bošnjačkog naroda nije okončano, pošto članovi iz Demokratske fronte (DF) "nisu bili spremni" za to, izjavio je Agenciji Fena nakon prekida Kemal Ademović (Stranka demokratske akcije), dopredsjedavajući Skupštine KS-a u prethodnom četvorogodišnjem mandatu.

Ademović, koji je do prekida vodio zasjedanje, izjavio je to, bez više detalja, nakon sastanka poslanika bošnjačke nacionalnosti.

Iz Demokratske fronte je, pak, poslanik Mirsad Pindžo kazao Feni da sve dok ne budu i potpisani već usaglašeni principi i ciljevi djelovanja s koalicionim partnerima u narednom mandatu kantonalne skupštine, DF nije spreman "dijeliti stolice" i imenovati ljude.

"A zašto ti principi i ciljevi nisu potpisani, pitanje je za Stranku demokratske akcije", rekao je Pindžo.

Konstituirajuća sjednica kantonalne skupštine u Sarajevu, koja je otvorena u novembru, u današnjem nastavku je, pema oficijelnom dnevnom redu, trebalo da ishodi ozvaničenjem formiranja klubova naroda, zatim izborom rukovodstva Skupštine te delegiranjem članova za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Od svega najavljenog, desilo se jedino da je zakletvu položila poslanica Kerla Bibija te je izabrana skupštinska komisija za izbor i imenovanja.

Potom su se zasebno sastali poslanici triju konstitutivnih naroda i ostalih, nakon čega je u Skupštini trebalo ozvaničiti formiranje njihovih poslaničkih klubova i dati prijedloge za novo skupštinsko rukovodstvo, ali je uslijedio prekid.

Što se tiče delegiranja članova za Dom naroda Federalnog parlamenta, prijedlozi prethodno treba da budu dostavljeni i Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, što je već učinjeno prema tvrdnji Mirsada Pindže.

Nesporni dio današnjih dešavanja u Skupštini je i jednoglasni dogovor da u petak bude održana hitna sjednica radi razmatranja odluke o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo do 31. marta 2015. godine.

Takva privremena odluka je neophodna da ne bi stali finansijski tokovi u Kantonu u okolnostima kad do 31. decembra ove godine ne može biti donesen kantonalni budžet za 2015.