Zakazana za 2. april
56

Sjednica Kolegija Parlamenta BiH u utorak, ali bez tačaka koje se odnose na zahtjeve iz NSRS-a

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara sazvao je za utorak, drugi april, u 11:00 sati, 37. sjednicu Kolegija Predstavničkog doma PSBiH. Međutim, za sada na dnevni red nije uvrštena nijedna tačka koja bi bila povezana sa zahtjevima iz RS-a sa Narodne skupštine.
Narodna skupština RS-a je prije dva dana na posebnoj sjednici usvojila Nacrt izbornog zakona, koji sada treba proći brojne procedure da bi bio na snazi.

Na istoj sjednici NSRS je podržala zaključke u kojima se zahtijeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Ukoliko se to ne desi traže reakciju državnog parlamenta ili slijedi blokada.

O svemu tome je govorio Milorad Dodik i pozvao "Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja".

"Da Parlament BiH proglasi stranicu OHR-a neprihvatljivom i nezakonitim mjestom objave akata. Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija", poručio je Dodik.

No i pored ovih poziva, iako je sjednica Kolegija Parlamenta BiH zakazana za utorak, za sada na dnevni red nije uvrštena nijedna tačka koja se vezuje za posljednje odluke koje su donijete na prethodnoj sjednici NSRS-a.

Na sjednici Kolegija Parlamenta BiH trenutno je nabrojano pet tačaka i to:

  • Usvajanje Zapisnika 36. sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH;
  • Dogovor o radu 17. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH;
  • Izvještaj o pojavama diskriminacije u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, podnosilac: Vijeće ministara BiH;
  • Međunarodne aktivnosti;
  • Tekuća pitanja i to zahtjev Udruženja Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka za prisustvo 17. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

S tim da, važno je naglasiti, na sjednici kolegija se može desiti da bude predloženo da se uvrste dodatne tačke, u ovom slučaju zastupnici iz RS-a mogu iznijeti prijedlog koji bi se ticao posljednjih odluka koje je donijela Narodna skupština RS-a. Također postoji mogućnost da o ovome zastupnici iz RS-a sazovu posebnu, odnosno hitnu sjednicu.