28. godišnjica
793

Sjećanje na sarajevsku porodicu koja je živa spaljena i komšinicu koja im je pokušavala pomoći

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obilježili su danas 28. godišnjicu od zločina u ulici Trg heroja 8/17. Na taj dan ubijeno je šest građana Sarajeva, među kojima je bilo i dvoje djece.

Tog kobnog 25. augusta ubijeni su brat i sestra Mirela i Mirza Hožbo, njihovi djed i nana Abid i Kimeta Rondić, tetka Alma Rondić i komšinica Jelena Vasko.

"Na današnji dan počinjen je stravičan zločin. Tog dana 1992. godine zločinci su ispalili granatu i zapalili stan na 17. spratu u kojem se nalazila porodica i jedna komšinica. Stradali su na užasan i strašan način. Svi su izgorjeli. Mali Mirza imao je samo tri godine, a njegova sestra Mirela pet godina. Njihovi nana, djed i tetka također su ubijeni, ali i komšinica Jelena koja je s namjerom da pomogne stradala. Strašno je i zamisliti da su ljudi, posebno djeca na jedan takav način stradali", kazao je Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Dodao je da je ovaj zločin samo jedan od dokaza da su zločinci tijekom opsada Sarajeva na razne oblike vršili ubistva i teroriziranja građana.

"Međutim, građani Sarajeva polako zaboravljaju ovakve zločine osim onih koji su ih lično doživjeli. Ono što je još uvijek sporno jeste da nema optužnica za ovakve zločine. Tužilaštvo ne radi u interesu države jer bi u protivnom nastojali da zločinci budu kažnjeni. To je jedan od uvjeta da se zločin ne ponovi. Mi nećemo nikada zaboraviti. Posebno ne jedan ovakav zločin", kazao je Grabovica.