Dobrinja
0

FOTO / Sjećanje na poginule u redu za vodu

Sarajevo-x.com
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena poslanikom u Skupštini KS Fikretom Musićem i pomoćnicom ministra zdravstva Edinom Stević, odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra u Osnovnoj školi “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 15 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića, smrtno je stradalo sedmoro stanovnika Dobrinje u redu za vodu, dok ih 12 teže i lakše ranjeno.

  “Zaborav je veliki grijeh, zaborav je saučešće u zločinu. Dužni smo i obavezni da s pijetetom njegujemo uspomene na sve nevino stradale sugrađane i zbog njih, i zbog nas, a ponajviše zbog naše djece. U nama nema mržnje, ni osvete, jer bi nas mržnja učinila sličnim onima od kojih se želimo razlikovati, jer su ovim, ali i drugim zločinima tu razliku učinili nepremostivom. Ne učimo našu djecu da mrze, ali učimo ih istini i vrijednostima slobode i jednakosti. Kao civilizirani ljudi, a mi smo to u najvećim iskušenjima i pokazali da jesmo, pamtimo naše žrtve i tražimo pravdu”, poručila je ovom prilikom Edina Stević.  
Dodala je da je namjera današnjeg okupljanja na mjestu zločina prije svega sjećanje na ubijene, ali i upućivanje opomene živima.
  “Neki kažu da vrijeme liječi sve, al' nažalost u mom slučaju to nije tako. I sada čujem krike i jauke ranjenih. Svaka godišnjica mi sve teže i teže pada, jer mog sina nema, samo je sjećanje na njega ostalo prisutno svaki dan”, sa suzama u očima kaže Zedina Čizmić, majka tragično stradalog 18-godišnjeg Kenana koja je, ovom prilikom, uputila i iskrene riječi zahvalnosti rukovodstvu škole zbog izgradnje spomen-obilježja na kojem se nalaze i imena Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, učenika ove škole stradalih tokom agresije. 

  Pored Kenana Čizmića, u ovom masakru smrtno su stradali i: Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. 

Zajedno sa predstavnicima Kantona Sarajevo ovaj tužni dan obilježile su i delegacije Grada, Općine Novi Grad, te porodice, rodbina i prijatelji ubijenih stanovnika Dobrinje.