BiH
59

Sistem u BiH se širi uprkos problemima: Više od 2.000 domova učestvuje u reciklaži

Piše: I. P.
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan brifing dosadašnjeg rada Ministarstva za okoliš i turizam u saradnji sa Ekopakom, a u procesu uspostave sistema reciklaže u BiH.

"Ova prezentacija je nešto čime se mi iz Ministarstva možemo pohvaliti“, rekao je Mladen Rudež, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Prije tri godine mi smo izdali pravilnik o upravljanju ambalažama i ambalažnim otpadom, a noviteti i izmjene su uslijedili usljed određenih iskustava. Sa ovim pravilnikom počela je jedna nova era, era otpada koji više nije smeće, otpada koji je energent i sirovina. U razvijenim zemljama otpad se odlaže u svega jedan posto. To su države kao što su Njemačka, Švedska i ostatak Skandinavije, a to je i krajnji nacionalni cilj Bosne i Hercegovine. Mi smo ušli u taj proces zatvaranjem općinskih deponija i početkom regionalnog deponiranja", rekao je Rudež dodavši da je upravljanje ambalažnim otpadom posebno bitan prioritet Ministarstva.

"Mi smo se nekoliko godina konsultirali i željeli smo da vidimo koji je to sistem najprihvatljiviji za BiH – integrirani ili depozitni. Hrvatska koristi depozitni, a Srbija ima integrirani sistem. Ta dva sistema predstavljaju efikasne sisteme, oba imaju svoje mane, ali je većina zemalja uvela integrirani sistem koji je dugotrajniji i sustavniji način koji vodi prema jednom boljem odnosu prema ambalažnom otpadu", zaključio je Rudež.

Sistem se širi

Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovlastio je organizaciju Ekopak da bude prvi operater sistema za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada. Samra Jažić, predstavnica Ekopaka, objasnila je njihovu ulogu.

"Ekopak preuzima odgovornost 500 privrednih subjekata za ispunjenje ciljeva za reciklažu. Na drugi način, s obzirom da je Ekopak neprofitnog karaktera, mi moramo sav novac od naknada uložiti u infrastrukturu odnosno kupiti ekootoke, izgraditi reciklažna dvorišta, kupiti određena postrojenja i na taj način subvencionirati javna komunalna preduzeća i privatne sakupljače. Jako je bitno da sutra u BiH, kada se uspostavi taj sistem, utičemo i na edukaciju stanovništva sa posebnim fokusom na najmlađe", rekla je Jažić dodavši da je kroz edukativne aktivnosti Ekopaka prošlo najmanje 30.000 djece širom Federacije BiH kojoj je potrebno objasniti kako i zašto da selektivno razdvajaju ambalažni otpad, koji je to doprinos i kako da se ciklus kontinuirano odvija

"Ekopak želi uspostaviti transparentan, održiv, dugoročan i učinkovit sistem koji je definisan kroz koncept 'Zelena tačka'. Bitno je spomenuti da su Ekopak osnovale vodeće multinacionalne, regionalne i domaće kompanije koje su uložile svoje imidže i kredibilitete kako bi se u konačnici uspostavio sistem i u Bosni i Hercegovini. Oni nemaju pravo na podjelu dobiti jer smo neprofitabilni i sredstva ulažemo u lokalnu zajednicu", zaključila je Jažić.

Pozitivni primjeri

Zajednice u kojima je saradnja realizirana su Općina Bihać, Općina Donji Vakuf, Općina Orašje, Općina Kladanj, Općina Ključ i Općina Gračanica. Senad Memić, direktor JKP Komus iz Gračanice, na čelu je preduzeća koje uspješno sprovodi aktivnosti u sistemu "Zelena Tačka“.

"Mi smo krenuli u realizaciju, a trenutno je oko 2.000 domaćinstava u sistemu cjelokupnog projekta što je oko 30 posto ukupnog broja. Sva domaćinstva su dobili kante od 120 litara te žute i plave vreće u kojima se odvojeno prikuplja ambalažni otpad. U toku 2014. godine prikupljeno je oko 65.000 kilograma ambalažnog otpada iz domaćinstava. Najteži zadatak svima nama jeste ući u svijest građana tj. dokazati im da je ovo održiv projekat i da moraju sa nama da učestvuju", rekao je Memić

Također, Ekopak je raspisao nagradni novinarski konkurs "Sistem zelene tačke u BiH". Na takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani novinari slanjem autorskih radova na temu "Uspostava Sistema zelene tačke u BiH", objavljenih u periodu od 20. decembra 2014. do 20. marta 2015. godine.

Autor najboljeg rada bit će nagrađen putovanjem u evropsku zemlju članicu ProEuropea, krovne organizacije evropskih sistema reciklaže.